Index Vakbarát Hírportál

Nagy Márton az Indexnek a Ryanair adóáthárításáról: Ez elfogadhatatlan!

2022. június 10., péntek 07:30 | aznap frissítve

Soha ennyi levelet nem kapott az Index szerkesztősége, mint csütörtök este óta, amikor arra kértük olvasóinkat osszák meg velünk tapasztalataikat a Ryanair légitársaság közleményéről, amely velük, az utasokkal fizetteti ki a kormány által kivetett különadót. Olvasóink tájékoztatása szerint a légitársaság egységesen arról tájékoztatta őket, hogy 3900 forintot kell fizetniük a foglalásaik után. Reggel Orbán Viktor miniszterelnök, délelőtt pedig Nagy Márton gazdasági miniszter szólalt meg az ügyben.

A kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra - ezt Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter jelentette ki az Index megkeresésére, miután  Index több cikkben is beszámolt arról, hogyaz utasokkal fizetteti ki az extraprofitadót a Ryanair. A légitársaság levélben közölte utasaival, hogy fejenként 3900 forintot (10 eurót) kell fizetniük a foglalásaik után. A járatra vonatkozó adót az utasoknak abban az esetben is ki kell fizetniük, ha június 4-e előtt foglalták le a jegyüket. Ez azt jelenti, hogy a mintegy 4 ezer forintos összeggel utólag megterhelik a kártyát, amellyel a foglalás készült. 


A kormány a pünkösdi ülésén határozott a már korábban bejelentett nyolc ágazatot érintő különadókról, valamint új adóemelésekről. A bankokat, biztosítókat és kiskereskedelmi szervezeteket érintő terhek mellett olyan tételek is megjelentek, mint a cégautóadó, a jövedéki adók, a népegészségügyi termékadó (chipsadó) módosítása. 

Mint az a pünkösdi hétvégén közzétett részletszabályokból kiderült, Európán belül a különadó összege 3900 forint (nagyjából 10 euró) utasonként. Európán kívüli úti célokra 9750 forint a pluszteher.

„Azok az utasok, akik nem kívánják elfogadni ezt az adót, lemondhatják foglalásukat, és ebben az esetben teljes visszatérítést kapnak. Ha le szeretné mondani a foglalást, ezt legkésőbb 2022. június 16-ig meg kell tennie, ellenkező esetben úgy tekintjük, hogy Ön hozzájárult ahhoz, hogy az adó összegével megterheljük bankkártyáját” – közölte a légitársaság, amely teljes visszatérítést is kínál a fel nem használt repülőjegyek lemondására.  

A visszatérítést 7 munkanapon belül visszafizetik

 arra a számlára, amelyről az eredeti foglalás kifizetése érkezett – állítja a légitársaság.

Az egyik olvasónk, Sz. István így ír: 

Olvastam a cikkünket, a Ryanair áthárítja a 3900 Ft-os különadót a vásárlóra, én is így jártam. Május 19-én vásároltam jegyet július 1-i utazásra Írországba. Tehetetlenül szemlélem a gmailes postaládámat, melyben közlik, utólag fizetnem kell, s automatikusan levonják a kártyáról az összeget. Kihez forduljak? Ki védi meg az érdekemet? Nyilván nem mondja le senki az utazását. Nem ennyiért vettem a repülőjegyet, nem fair utólag árat emelni. Ha most venném meg a jegyet, ám legyen, hogy többe kerül, de már megvásárolt szolgáltatás árát inkorrektnek tartom megemelni utólag. 

Egy háromfős társaság nevében levélírónk így fogalmaz: 

Nem tudom, hogy kívánja megvalósítani a „vásárláskor használt kártya terhelését” a Ryanair. Ha a nevemben indított online vásárlásként, akkor bebukja, mert lekapcsoltam a kártya ezen funkcióját. Egyébként kettős érzés kerülget az üggyel kapcsolatban: egyrészt mindenféle külön adóztatás igazságtalan (viszont a kihirdetett vészhelyzet miatt nem igazán támadható jogilag), másrészt ideje lenne már, hogy valaki orrba ba***za a fapadosokat, különösképp a Ryanairt a szemét (le)húzásai miatt.

Orbán reagált 

A magyar kormány nevében Orbán Viktor miniszterelnök reagált péntek reggel a Kossuth rádióban az ügyre. Az ír vállalat nevének említése nélkül úgy vélte, hogy néhány kis stiklit leszámítva nem fogják áthárítani az emberekre a cégek az extraprofitadót. A kormányfő megismételte, hogy a háború árát nem fizethetik meg a magyar családok, ezért kell a vállalatoknak pluszterhet vállalniuk. A kormány által „extraprofitadónak” nevezett intézkedésről Orbán Viktor azt mondta: az érintett cégekhez „befújt a szél egy várthoz képest sokkal nagyobb profitot”, és a szabályozást úgy alakították ki, hogy ennek nagyjából a kétharmadát vonják el, hogy közben megmaradjon egy ösztönző a jó működésre.

Az adóemelések áthárításával kapcsolatos felvetésre úgy reagált: a cégek is „tudják, hogy nem lehet áthárítani”, igaz, később úgy fogalmazott: néhány kis stiklitől eltekintve ők ezt nem fogják áthárítani.

A kormányfő köszönetet mondott a cégeknek, hogy a kirótt terheket majd befizetik a költségvetésbe, és úgy fogalmazott: szépen mindenki befizeti és „túl leszünk” ezen a két éven.

Nagy Márton: Ez elfogadhatatlan! 

Az Index megkeresésére Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter azt mondta, hogy a kormány 

elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra.

A miniszter különösen visszásnak nevezte, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte a az adókivetést. 

Ezért Nagy Márton  fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését indítványozta annak érdekében, hogy a Kormányhivatal illetékes szervei a fogyasztóvédelmi jogkörüknél fogva alaposan vizsgálják meg és lehetőség szerint akadályozzák meg a légitársaság tisztességtelen eljárását.

A miniszter indítványozta azt is, hogy a hatóság vizsgálja meg a Ryanair jegyárképzési gyakorlatát, hogy az minden európai normának és elvárásnak megfelel-e, főként annak ismeretében, hogy ilyen légitársaságokat terhelő adó Európa nagyon sok országában már régóta érvényben van. Az Index kérdésére a miniszter azt mondta: 

elvárja, hogy az extraprofit-különadókat minden vállalat fizesse meg, azt ne terhelje tovább a lakosságra,

a háború árát ugyanis nem a magyar családoknak kell megfizetniük.

Eljárást indít a fővárosi kormányhivatal is

Azonnali fogyasztóvédelmi eljárást indított a Ryanairrel szemben a fővárosi kormányhivatal pénteken. Budapest Főváros Kormányhivatala az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, hogy „a kormány elfogadhatatlannak tartja a Ryanair légitársaság azon döntését, amellyel a jegyüket már megvásárló és kifizető utasokra próbál újabb terhet róni. Ezért a kormányhivatal azonnali fogyasztóvédelmi vizsgálatot rendelt el az ügyben”.

Azt vizsgálni, hogy a légitársaság tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat-e, megsértve a fogyasztóvédelmi jogszabályokat. A közleményüket úgy zárták, hogy

a kormány a jövőben sem engedi meg, hogy a háború árát a magyar családok fizessék meg, ezért kell a vállalatoknak pluszterhet vállalniuk.

(Borítókép: John Keeble/Getty Images)

Rovatok