Index Vakbarát Hírportál

Hiába helyettesíthetné a földgázt, mégsem kell a világnak

2022. június 14., kedd 19:31

A megújuló és alacsony szén-dioxid-kibocsátású hidrogéntermelés alapvető fontosságú lenne a klímavédelmi harcban, de 2050-re a globális végső energiamixnek csak 5 százalékát fogja kitenni, ami nem éri el az éghajlati célok eléréséhez szükséges mértéket – közölte hétfőn a DNV globális energetikai tanácsadó cég.

Ahhoz, hogy teljesüljön a globális felmelegedés 2050-re 1,5 fokra való korlátozásáról szóló párizsi klímamegállapodás, a hidrogénnek a számításai szerint 13 százalékot kellene elérnie – mondta a norvégiai székhelyű kockázatkezelési elemzőcég, a DNV. Viszont a becsléseik szerint alig 5 százalék lesz csak a világ energiamixeiben a zöldhidrogén aránya. 

Bár ez több mint 200 millió tonna hidrogént jelent, amelynek 60 százaléka tiszta hidrogén lenne, vagyis olyan forrásból származna, amelynél megújuló energiával állítottak elő hidrogént, ez kevés lehet a klímavédelmi harchoz. 

A hidrogén nagyobb mértékű elterjedéséhez a nettó nullás célok eléréséhez intenzívebb politikai támogatásra lenne szükség, ami nemcsak befektetéseket jelentene, hanem keresletoldali ösztönzőket és korlátozásokat is. Utóbbira a DNV szerint jó megoldást jelentenének a drágább szén-dioxid-kvóták – írja összefoglalójában a Reuters.

A DNV előrejelzése szerint Európa energiaátállásra való összpontosítása 2050-re 11 százalékra növelné a hidrogén részesedését az energiamixben.

A hidrogén csak vegyületként található meg, és hasznosításához nagy mennyiségű energiára van szükség, ami drágává és gazdaságtalanná teszi a közvetlen villamosenergia-felhasználáshoz képest. A fosszilis tüzelőanyagok villamos energiával való helyettesítése azonban nehéz az olyan ágazatok számára, mint a légi közlekedés, a hajózás és a nagy hőigényű ipari termelés. A megújuló energiával vagy alacsony szén-dioxid-kibocsátással előállított zöldhidrogén segíthet nekik csökkenteni szénlábnyomukat, miközben viszonylag jó alternatívát találnának a földgázra.

Noha viszonylag kevés hidrogént vár a tanácsadó cég előrejelzése 2050-re az energiamixbe, de így is jó befektetés lehet: a kifejezetten megújuló energiaforrásokon alapuló elektrolízis átlagos költsége a jelenlegi kilogrammonkénti 5 dollárról 2 dollárra csökkenhet a következő években. 

Eközben a DNV előrejelzése szerint a hidrogén régiók közötti szállításához szükséges infrastruktúra túlnyomó többségét újrahasznosított földgázvezetékek fogják biztosítani. Vagyis valóban a legjobb alternatívának tűnik a gáz kiváltására, mégsem kell egyelőre senkinek.

(Borítókép: Krisztian Bocsi / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok