Index Vakbarát Hírportál

Az Agrárkamara június 20-ig ad haladékot a hibás kérelmek javítására

2022. június 15., szerda 12:46

Az egységes kérelmek előzetes ellenőrzése során feltárt hibák szankciómentes javítására június 20-ig van lehetőség – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A tájékoztatás szerint a Magyar Államkincstár (MÁK) az idén is előzetesen ellenőrizte a benyújtott egységes kérelmeket, és ügyfélkapun keresztül értesítette a gazdálkodókat, meghatalmazottjaikat vagy a kamarai falugazdászokat az esetleges hibákról és hiányosságokról. A termelőknek június 20-ig van lehetőségük arra, hogy a MÁK által jelzett problémákat orvosolják, és ezzel elkerüljék a támogatás csökkentését.

Szankciómentesen kizárólag az értesítésben foglalt adatok és hibák módosíthatók.

A MÁK közlése alapján az idei ellenőrzések – a tavalyihoz hasonlóan – 26 ezer termelő kérelmét érintették, jellemzően kisebb hibák fordultak elő bennük.

Május 31-ig 162 ezer egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ennek mintegy 70 százalékát, több mint 108 ezer kérelmet a kamarai falugazdászok segítségével.

Az előzetes ellenőrzési tapasztalatok is azt mutatják, hogy érdemes igénybe venni a NAK ingyenes szolgáltatását, a falugazdászok közreműködését a kérelembeadásnál. Az ellenőrzés során a falugazdászok által benyújtott kérelmek mindössze 

alig több mint 12 százalékánál tártak fel problémát, az egyénileg beadott kérelmek esetén ez megközelítette a 24 százalékot

– írja az agrárkamara közleményében.

MTI

Rovatok