Index Vakbarát Hírportál

Lépett a jegybank, erősödik a forint

2022. június 16., csütörtök 09:56

A Magyar Nemzeti Bank csütörtök reggel 50 bázisponttal megemelte az irányadó betét kamatát, az új kamat mértéke 7,25 százalék lett. A forint azonnal erősödni kezdett.

Jelenleg 395,44 forintért lehet egy eurót venni, de csütörtök reggel a forint már járt 395 alatt is. Az erősödés hátterében a Magyar Nemzeti Bank csütörtök reggeli bejelentése áll: a jegybank 50 bázispontos emelést jelentett be az egyhetes eszközén, feltehetően erre reagáltak a befektetők.

A pozitív hangulat reggel óta folyamatosan tart a forint kereskedésében. Délelőtt 10 órakor úgy tűnik, kicsit megnyugodhatott a hazai valuta.

Amerika szigorít

Szerda este folytatta a szigorítást az Egyesült Államok jegybankja, a Federal Reserve júniusban is kamatemelésről döntött, nagyobbról, mint a legtöbb elemző várta. Az elszálló infláció, amely recessziós félelmekhez társul, arra késztetheti a döntéshozókat, hogy júliustól még jobban belehúzzanak a szigorítási lépésekbe. 

Az Egyesült Államok jegybankja 75 bázispontos szigorítást jelentett be. Amerikában a vártnál nagyobb, 8,6 százalékos májusi inflációs mutatót mértek, ami 1981. december óta a legmagasabb érték. Ezért napirenden volt egy nagyobb júniusi emelés is, mivel a jegybanknak határozottabban kellene fellépnie az árak növekedése ellen.  Ha a részletekre kíváncsi, olvassa el a Napi.hu írását a témában!

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok