Index Vakbarát Hírportál

Az amerikaiak üdvözlik, hogy Magyarország elutasítja a globális minimumadót

2022. június 17., péntek 10:34

Magyarország bölcsen teszi, hogy elutasítja a globális minimumadót, amely jelentősen károsítaná az országok közötti adóversenyt, és indokolatlanul nagy kárt okozna a vállalkozásoknak, a munkavállalóknak és a gazdaságoknak világszerte – jelentette ki Grover Norquist, az adóemelés ellen küzdő Amerikaiak Az Adóreformért (ATR) nevű, konzervatív érdekképviseleti szervezet elnöke.

Az Amerikaiak Az Adóreformért (ATR) nevű, konzervatív érdekképviseleti szervezet honlapján pénteken megjelent írásában kifejtette, hogy a globális minimumadó nagymértékben visszafogná az adóverseny erejét. Ez a nemzetek közötti verseny kulcsfontosságú a kormányok hatalmának féken tartásához, és létfontosságú a hatékony és észszerű adószintek biztosításához – írta meg az MTI.

Norquist egyben jellemezte Joe Biden amerikai elnök globális minimumadó bevezetésére irányuló erőfeszítéseit is. Úgy vélekedett, hogy az árakat magasan tartó kartellek ártanak a fogyasztóknak. Hozzátette, hogy egy, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetéhez (OPEC) hasonló tömörülés, egy adó-OPEC kialakítása az adóverseny elkerülése érdekében rossz a polgárok és az adófizetők számára. Hangsúlyozta, hogy a verseny kiszorítja az önző járadékvadászokat az üzleti életből és a kormányzatból. A kormányzat költségeinek megszabása pedig olyan, mint az olaj vagy a búza árának megszabása – ez rossz a fogyasztóknak.

Miért hoznánk létre egy új tömörülést, amely az olaj helyett a kormányzat költségeit emelné meg?

– tette fel a kérdést.

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezete (OECD) első és második pillérének új javaslatai szerint az új adót fizető vállalatok nagyjából 65 százaléka amerikai vállalat. Biden elnök lehetővé tenné, hogy más országok megadóztassák az amerikai vállalatokat, hogy támogassák kiadásaikat.

Ha ez a megállapodás hatályba lép, az hatalmas győzelem lenne a kommunista Kína számára,

mert az amerikai adóalap egy részét külföldre tolja, és az Egyesült Államokat globálisan kevésbé versenyképessé teszi – a globális minimum adókulcshoz kötve – fejtette ki Norquist.

Meglátása szerint a törvényhozóknak el kellene utasítaniuk a globális minimumadót, amely a magas infláció és a gyenge gazdaság idején nem segítené a munkavállalókat és a vállalkozásokat.

A javasolt minimumadó-kulcs különösen hátrányos lenne az olyan országok számára, mint Írország, Bulgária és Magyarország, amelyek jelenleg alacsonyabb, versenyképesebb társasági adókulcsokat alkalmaznak.

A globális minimumadó a szegényebb, fejlődő országokat is veszélyezteti, amelyeknek magas növekedési rátára van szükségük ahhoz, hogy kiemelkedjenek a szegénységből.

A társasági adókulcsok csökkentése a beruházások, a termelékenység, a gazdasági növekedés, a kibocsátás és végső soron a magasabb életszínvonal növekedéséhez vezet. A globális minimumadóról szóló egyezmény viszont nagyon veszélyes, mivel egy olyan időszakban növelné az amerikai és az európai gyártók adóterheit, amikor háború van és a nyugati gazdaságok jelentős kihívások előtt állnak.

Magyarország elutasítja a globális minimumadót, amely a kormányok adóügyi OPEC-jét hozza létre az adóverseny elkerülése érdekében, és világszerte kárt okoz a vállalkozásoknak, a munkavállalóknak és a gazdaságoknak. Miért támogat Biden egy olyan megállapodást, amely csökkenti az Egyesült Államok globális versenyképességét?

– írta Grover Norquist a Twitteren.

(Borítókép: Spencer Platt / Getty Images)

Rovatok