Index Vakbarát Hírportál

Szélsőségek között rángatózik a forint

2022. június 17., péntek 08:59

Felemásan indul a péntek reggel a forintnak: hajnalban megjárta már a 398 alatti sávot is az euróval szemben, de aztán percek alatt gyengült 399 fölé. A dollártól viszont leszakadóban van.

Csütörtök délelőtt a Magyar Nemzeti Bank ideig-óráig támaszt tudott adni a forintnak azáltal, hogy reagálva az amerikai Federal Reserve kamatemelésére, 0,5 százalékponttal megemelte az egyhetes betéti kamat mértékét, így az immár 7,25 százalékra emelkedett.

Viszont gyorsan tova is szállt ennek hatása: mint egy inga, péntek reggel a 398,65 körüli nyitóértékről reggel 6 után gyorsan 397,8-as kurzusig erősödött a forint, majd néhány perccel később már a 399,5 körüli szintig gyengült az euróval szemben. 

A dollárral szemben egyáltalán nem tudott ma erősödni a magyar fizetőeszköz, az árfolyam 379,3 és 379,7 közé gyengült péntek reggel fél 9-ig. Napon belül nagyjából 0,5 százalékos a mínusz.

A dollár az euróval szemben is jól teljesít: az amerikai valuta 0,5 százalék körüli erősödést produkált eddig napközben. Vagyis a forint úgy tartja magát jelenleg az euróval szemben, hogy a közös európai pénz is gyenge.

A forint a cseh koronával szemben jól kezdte a pénteket, reggel fél 9-kor 0,4 százalékot hozott, míg a lengyel zloty 0,4-0,45 százalékkal állt erősebben a forinttal szemben. A horvátországi utazást tervezőknek jó hír, hogy eddig csak minimális veszteséggel áll a forint a kunával szemben: 0,07 százalékkal gyengült csak, ami stagnálásnak tekinthető – derül ki a Stooq.com adataiból.

Pénteken hagyományosan kisebb a devizapiacok likviditása, ami szélsőségesebb árfolyammozgásokat is eredményezhet. Kérdés, hogy a 400-as lélektani határ felé indul, vagy távolodik tőle a forint az euró esetében.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok