Index Vakbarát Hírportál

MNB: Bajban három önkéntes nyugdíjpénztár

2022. június 17., péntek 10:39 | aznap frissítve

Az MNB jelentése szerint három önkéntes nyugdíjpénztár sem tudta teljesíteni az elvárt fedezettségi szintet.

Három önkéntes nyugdíjpénztár nem felel meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kialakított mérőszámnak – tudatta Azénpénzem.hu a jegybank kockázati jelentésére támaszkodva. Az MNB Biztosítási, pénztári, tőkepiaci kockázati és fogyasztóvédelmi jelentésének ismertetésekor hangsúlyozta azt, hogy az intézményi befektetők a viharos, bizonytalan időkben is megőrizték stabilitásukat.

A felügyeleti hatóság kockázati szempontból egy saját használatra kialakított mérőszám segítségével analizálja a kasszákat. Mivel a bevételek teljes minimalizálása, valamint az elemzést megelőző 3 negyedév átlagos kiadásai alapján ítélik meg, hogy a működésre szánt tartalékok kitartanak-e 6 hónapig, ezért meglehetősen óvatosan és jókora rátartással járnak el.

A jelentés adatai alapján a szektorban 2021 végén három intézmény nem teljesítette az elvárt két negyedéves működési fedezettségi szintet.

Tavaly a piacot alkotó szereplők mintegy 60 százaléka (33 intézményből 19) zárt negatív működési eredménnyel. A teljes egyenleg csak a nem fizető tagok hozamából levont összegeknek köszönheti a pozitív irányba valló billenését.

A tagdíjnemfizetés aránya az elmúlt nyolc évben 50 százalék körül mozgott (tavaly ez 51,5 százalékra rúgott). Ez a szám magasnak számít, ráadásul kockázatosnak is minősül a pénztárak hosszú távú működésében. 

Tavaly a korábbi éveket is meghaladó számú, 40,6 ezer új taggal bővült az önkéntes nyugdíjpénztári rendszer. Ez a taglétszám azonban csak a szinten tartáshoz elegendő, a növekedés – hangsúlyozta az MNB – több új belépőt igényelne.

Rovatok