Index Vakbarát Hírportál

Pénzzel feledtetné a kínai fast fashion cég, hogy hatalmas szennyező

2022. június 17., péntek 06:10

A Shein kínai divatóriás valószínűleg azon utolsó vállalatok egyike, amely a legkevésbé érdemli meg a tapsot egy fenntarthatósági csúcstalálkozón.

A koppenhágai nemzetközi divat-fenntarthatósági konferencián a Shein a résztvevők elismerését végül azzal vívta ki, amiért az elmúlt három évben 15 millió dollárt adományozott egy jótékonysági szervezetnek, amely a világ legnagyobb használtruha-piacán, a kantamantói negyedben működik.

Liz Ricketts, a ghánaiamerikai székhelyű Or Foundation igazgatója – aki az Accrai textilhulladék-kezelőket segíti – a konferencián könnyes szemmel elmondta, hogy a dolgozók „hátborzongató” munkát végeznek. 

Ricketts szerint ugyanis az Észak-Ghánából érkező gazdasági bevándorlók, gyakran nők és gyerekek, 50-60 kilogrammos ruhabálákat cipelnek a fejükön és 1 dollárt kapnak útiköltségként, majd a munkából hazatérve betonpadlón alszanak. Sokan eközben a csecsemőjüket is a hátukon cipelik – idézi az igazgatónőt a Guardian

Ricketts szerint hetente 15 millió használt ruhanemű érkezik Ghánába, amelynek 40 százaléka hulladékként végzi, mivel Ghánában nincs hulladéklerakó vagy hulladékégető.

A ruhák a környezetben szerteszét maradnak, egy részük az óceánokba kerül, de rengeteg ruhát a víz a partokra sodor

– magyarázta. 

Nem mindent lehet pénzzel megoldani

Nem volt mindenki lenyűgözve azonban a Shein adományától, a konferencia résztvevői közül többen úgy vélik, hogy a pénzadomány ugyan rövid távon képes bizonyos problémákat enyhíteni, de hosszú távon a fast fashion darabok termelésének csökkentése jelentene csak megoldást. 

„A 100 millió dollárt érő cég legalább elismeri, hogy ruháik Kantamantóban végzik, amit eddig egyetlen más nagy divatmárka sem volt hajlandó kimondani” – véli Ricketts.

Az Or Alapítvány heti rendszerességgel klinikát működtet a ghánai hulladékmunkások számára, ahol felmérik a nehéz ruhabálák cipelése által okozott fizikai károkat. 

„Látjuk, hogy ez a munka milyen károkat okoz a testüknek, de nem tudunk semmit sem tenni, hogy segítsünk rajtuk” – mondta Ricketts.

Az alapítvány a Sheintól kapott pénzből a kantamantói nőknek képzési programot finanszíroz, segít a közösségi vállalkozásoknak a textilhulladék újrahasznosításában, és javítja a piaci munkakörülményeket.

Ricketts a koppenhágai konferencián felszólította a többi márkát, hogy fizessék ki a számlát, amely a hulladékgazdálkodást végző közösségeknek jár, ez ugyanis jelentős lépés lenne az elszámoltathatóság felé.

(Borítókép: David M. Benett / Dave Benett / Getty Images for SHEIN)

Rovatok