Index Vakbarát Hírportál

Berlin 15 milliárd eurós hitelkeretet nyit a gáztározók megtöltésére

2022. június 19., vasárnap 14:54

A német kormány jelentős hitelkeretet nyit a gáztározók megtöltésére, az azonban még nem világos, hogy honnan szereznék be a gázt.

A gáz beszerzéséhez a tározók feltöltése érdekében Németország további 15 milliárd euró (szűk 6 ezer milliárd forint) hitelkeretet tesz elérhetővé – írja a Reuters a dpa hírügynökségre hivatkozva.

A német gázpiaci operátor, a Trading Hub Europe (TBE) a hitelkeretnek köszönhetően gyorsabban lesz képes feltölteni a tározókat, illetve előbb el tudja érni azt a töltöttségi szintet, amivel Németország az orosz gázszállítások leállítása esetén is lépes lesz átvészelni a telet. 

A német gazdasági minisztérium egy iratára hivatkozva számolt be a dpa a hitelkeretről, ám arra nem tért ki, hogy a TBE milyen forrásokat használva töltené meg gázzal a tározókat. Mindenesetre a gazdasági minisztérium megerősítette a hitelkeret megnyitását. 

Oroszország műszaki okokra hivatkozva 60 százalékkal csökkentette az Északi Áramlat vezeték kapacitását, ez azonban nagyban megnehezíti a tározók feltöltését. A Berlin által kitűzött cél az lenne, hogy októberre sikerüljön elérni a 80, novemberre pedig a 90 százalékos töltöttségét a tározói kapacitásoknak. 

Eközben Szijjártó Péter magyar külügyminiszter arról számolt be, hogy amikor megjelentek a Gazprom egyes országokat érintő korlátozó intézkedéseinek hírei, telefonon beszélt a társaság vezérigazgatójával, valamint Oroszország energiaellátásért is felelős miniszterelnök-helyettesével, és ők egyaránt arról biztosították, hogy Magyarország felé teljesíteni fogják szerződéses kötelezettségüket. 

Rovatok