Index Vakbarát Hírportál

Nem is olyan rossz a magyar infláció, mint eddig gondoltuk

2022. június 19., vasárnap 05:52

Uniós szinten magasnak mondható, a többi közép-kelet-európai országgal összevetve viszont alacsony a magyar infláció mértéke – ez derült ki az Eurostat nemrég közzétett adataiból.

Az Eurostat mérése szerint az infláció általánosságban a kontinens nyugati felén jóval alacsonyabb volt a keletihez képest. A legalacsonyabb értéket Franciaországban (5,8 százalék), a legmagasabbat pedig Észtországban (20,1 százalék) mérték.

A 10,8 százalékos magyar infláció a kilencedik legrosszabb értéknek minősült az összevetésben. Figyelemre méltó azonban, hogy a közép-kelet-európai régióban szinte csak ennél rosszabb eredmények születtek:

Horvátországban kisebb volt az infláció, de csak épphogy, náluk 10,7 százalékot mértek. Magyarország nyugati szomszédai közül a szlovéneknél 8,7 százalék, az osztrákoknál pedig 7,7 százalék volt a pénzromlás mértéke.

Az Eurostat adatai szerint az infláció messze az energiaárakat érintette leginkább:

e tekintetben 39,1 százalék volt az áremelkedés mértéke.

A második helyre az élelmiszerek kerültek, amelyek közül a feldolgozott termékeknél 7 százalékos, a feldolgozatlanoknál pedig 9 százalékos áremelkedést mértek.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)

Rovatok