Index Vakbarát Hírportál

Kérelmezni kell a hitelmoratórium meghosszabbítását a bankoknál

2022. június 19., vasárnap 08:09

A törlesztési moratórium mellett a kamatstopot is 2022. december 31-ig hosszabbította meg a kormány, viszont a moratórium alatt maradt adósoknak július végéig kérelmezniük kell a fizetési halasztást.

Egy 10 milliós hitelnél összesen 2 millió forinttal is nőhet annak az ügyfélnek a teljes törlesztési terhe, aki él a kormány újabb moratóriumhosszabbításával, viszont a moratórium alatt maradt adósoknak július végéig kérelmezniük kell a fizetési halasztást, miközben a változó kamatozású jelzáloghitelesek enélkül is igénybe vehetik a kamatkedvezményt. Kérelem nélkül a moratórium alatti adósok kikerülnek a moratóriumból augusztustól.

A pénteki új kormányrendeletek szerint az árstopot október 1-ig, a jelzáloghitelesek kamatstopját és a falusi csok igénybevételét december 31-ig hosszabbították meg, amikhez nem szükséges kérelmet beadni, viszont a hiteltörlesztési moratóriumban maradáshoz külön kérelmet is be kell nyújtani. A jelenlegi fizetési moratóriumot július 31-ig hosszabbították, melynek igénybevételéhez semmit sem kell tenni azoknak az adósoknak, akik jelenleg élnek ezzel a lehetőséggel.

Óvatosan a határidőkkel!

Augusztus 1-től az vehet részt a moratóriumban december 31-ig, aki a bennmaradást július 31-ig kérvényezi a hitelezőjénél, különben a határidőn túl automatikusan elveszti az ehhez való jogát.

A rendelet szerint a hitelező bankoknak öt napon belül tájékoztatniuk kell az adósokat a moratórium új szabályairól. Ennek formáját és tartalmát a kérelemhez hasonlóan a miniszter határozhatja meg.

A jogszabály azt is kimondja, hogy a moratórium augusztus 1-től december 31-ig történő meghosszabbítását az kérheti, aki a rendelet hatályba lépésének napján, azaz, június 17-én a moratóriumban volt. Aki a moratóriumban maradna, egyelőre várnia kell a hitelező tájékoztatását a kérelem hivatalos formanyomtatványával. Ezt kell július 31-ig kitöltve leadni, ha benne akarnak maradni augusztustól is a moratóriumban – hívta fel a figyelmet a Bank360.hu. Ha a bank pár napon belül nem küld tájékoztatást, akkor érdemes vele felvenni a kapcsolatot.

Rovatok