Index Vakbarát Hírportál

Az oktatás lehet a kulcsa a béremelkedésnek Magyarországon

2022. június 20., hétfő 21:47

Szakértő közgazdász szerint Magyarországon még éveket kell várni az európai minimálbérre. A szakember úgy véli, az, hogy az ország az uniós minimálbérrangsorban hátulról a negyedik, azt mutatja, hogy a magyar gazdaság versenyképessége alacsonyabb. Ennek okaként pedig az oktatási rendszert nevezte meg, ugyanis az nem tud a vállalkozói igényeknek megfelelő munkaerőt biztosítani. Kiemelte: ez azonban nem jelenti azt, hogy gondot okozna a vállalkozók többségének a megemelt minimálbér kifizetése.

Pogátsa Zoltán közgazdász úgy véli: annak ellenére, hogy az utóbbi években nőtt Magyarország minimálbére, a környező országokban dinamikusabban ment végbe az emelkedés. Arra a kérdésre, hogy várhatóan hogyan alakul az infláció tükrében a reálbér értéke, azt válaszolta: ha az elmúlt évek növekedését vesszük alapul, akkor 17-18 százalékos emelésre lenne szükség, erre viszont már nem lennének képesek a vállalkozók. 

A leggyorsabb béremelés a régiós országokat tekintve Lengyelországban volt, és az utolsó öt-hat évben Románia zárkózott fel a legdinamikusabban. Ez annak köszönhető, hogy Románia működő tőke beáramlásával és jelentős infrastrukturális beruházásokkal elérte a közepes fejlettségi országok szintjét – tette hozzá.

Az oktatás a kulcsa mindennek

Pogátsa Zoltán arra, hogy mire lenne szükség a bérek emelkedéséhez, a növekedés.hu-nak kijelentette: az oktatás az, ami a legtöbbet segíthet, mivel a legtöbb felmérés eredménye az, hogy a magyar oktatási és átképzési rendszer nem biztosít olyan minőségű munkaerőt a vállalkozások számára, amelyre azoknak szükségük van.

Az európai minimálbér jövőjéről pedig azt gondolja, néhány éven belül jogszabály születhet róla. De felhívja a figyelmet arra, hogy ez nem azt jelenti, hogy minden országban ugyanannyi lesz a bér összege, hanem azt, hogy megállapításának szabályai egyeznek meg minden EU-tagországban.

Rovatok