Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, kik kapják idén a legnagyobb béremelést

2022. június 20., hétfő 17:51

A magyar munkavállalók 59 százaléka részesült idén béremelésben, ennek mértéke átlagosan 12,7 százalék volt. A legnagyobb béremelés az élelmiszeripari és mezőgazdasági szektorban történt, viszont a munkavállalók csaknem fele nem elégedett jelenlegi munkahelyével.

A ManpowerGroup által készített reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a jelenlegi munkaerőpiac teljesen megváltozott, és a hangsúly a munkáltatóktól eltolódott a munkavállalók felé. A felmérésben 1384 főt kérdeztek meg. A megváltozott körülményeket tovább erősítette a digitalizáció.

Az infláció növekedése miatt egyre fontosabbá válik a rendszeres bérfejlesztés.

A munkavállalók csaknem fele nem elégedett jelenlegi munkáltatójával.

A legnagyobb arányban az autóipari dolgozók (69,41 százalék) részesültek fizetésemelésben, átlagosan 10,9 százalékkal többet visznek haza egy hónapban.

A legnagyobb átlagos béremelés az élelmiszeripari és mezőgazdasági ágazatban történt, ők 15,7 százalékkal kapnak többet. A legrosszabbul az építőipari dolgozók jártak, alig egyharmaduk (32,79 százalék) részesült bérfejlesztésben, valamint ők számoltak be a legcsekélyebb mértékű, 9,45 százalékos növekedésről. A beosztott státuszban levők 62 százaléka, a közép- és felsővezetők 61 százaléka számolt be bérnövekedésről – derül ki a ManpowerGroup felméréséből.

A béremelés nem minden

Fehér Tamás, a ManpowerGroup Magyarország ügyvezető igazgatója szerint az elégedettség tekintetében a felmérés eredményei árnyalják a képet. Magasabb azok körében a munkahelyi elégedettség, akik kaptak emelést, mint azok körében, akik nem kaptak.

„Az eredményekből látszódik, hogy az elvártnál magasabb fizetésemelés nem társul egyértelműen nagyobb elégedettséggel. Ez is rámutat, hogy a munkavállalók igényei megváltoztak, a versenyképes fizetés mellett felértékelődtek az olyan tényezők, mint a rugalmasság, a képzés és a jólét” – fejtette ki Fehér Tamás az Üzletem.hu-nak.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok