Index Vakbarát Hírportál

Kkv-hiteleket hirdetett és meghosszabbította a kormány a Széchenyi Kártya Programot

2022. június 20., hétfő 12:49 | aznap frissítve

Energiahatékonysági célokra félszázalékos hitel is igényelhető majd a vállalkozásoknak.

A hitel nélküli gazdasági növekedés káros, ezért a hitelpiacokat segíteni kell. A kormány ezért döntött úgy, hogy meghosszabbítja 2022. december 31-ig a Széchenyi-kártya kamattámogatott programjait – jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter. Elmondása szerint átdolgozzák kissé a támogatott hitelprogramokat, de mivel fontosnak tartják, hogy a kis- és középvállalkozások továbbra is kedvező feltételekkel jussanak a fejlődésüket, működésüket segítő hitelekhez, ezért legfeljebb 3,5 százalékos, a futamidő végéig fix kamatozású konstrukciókkal segítik a vállalkozásokat.

Továbbra is elérhető lesz a folyószámlahitel, de az energiatakarékosságot elősegítő beruházásoknál akár 1 százalék alatti kamatok is elérhetők lesznek. A miniszter a kormány döntését úgy indokolta, hogy mivel az infláció elleni küzdelem miatt a jegybank folyamatosan emeli az alapkamatot és az irányadó kamatot, és ezért a piaci hitelek esetenként már 10 százalék feletti kamattal igényelhetők, ami már elriaszthatja az igényléstől a vállalkozásokat. 

Emlékeztetett arra, hogy 2021-ben még nullaszázalékos kamattal voltak elérhetők a Széchenyi-kártya konstrukciói, amelyeket 2022 elején emelt 2,5 százalékra a kormány. Most pedig úgy látják, újabb segítségre van szüksége a gazdaságnak, hogy megelőzzék a hitelpiac kiszáradását, mivel a hitelállomány minden egyszázalékos növekedése további 0,2-0,4 százalékos GDP-bővüléshez járul hozzá. Kérdésre válaszolva a miniszter kijelentette, hogy ez egy prevenciós jellegű lépés, amellyel a piaci források elapadását és emiatt a későbbi potenciális növekedési lehetőség eltűnését szeretnék megakadályozni. A kormány részéről a legkisebb vállalkozások hitelpiacán egyáltalán nem látnak túlfűtöttséget, és bár elismerte, hogy a piacihoz képest ekkora kamatkedvezmény valóban torzíthatja a piacot, most a növekedési esély megőrzése fontosabb. 

Szintén kérdésre válaszolva közölte, hogy azért fél évre szólnak az új hitelkondíciók, mert egyrészt ez jobban tervezhető a költségvetés szempontjából, másrészt éppen júliustól változik fél évre az az uniós feltételrendszer, amely a vállalkozások állami támogatásokra vonatkozó szabályait lazítja az orosz–ukrán háború miatti gazdasági nehézségek miatt. A korábbi, Covid miatti lazítás szabályai pedig idén júliusig éltek. 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Parragh László arról beszélt, hogy hálásak a kormánynak, hogy sikerült megőrizni és rugalmasan a vállalkozások aktuális igényeihez igazítani a Széchenyi Kártya Programot. Történhetett volna az is, hogy a kártya megszűnik – jegyezte meg az elnök. 

A kamara adatai szerint a Széchenyi Kártya Program keretében annak 2002-es indulásától napjainkig 559 ezer hitelkérelmet fogadtak be, közel 390 ezer hitelügylet jött létre,

amelynek révén több mint 4600 milliárd forint kedvezményes finanszírozási forráshoz jutottak a hazai vállalkozások.

Krisán László, a programot lebonyolító KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója az Index kérdésére elmondta, hogy a legutóbbi, 2021 júliusában induló és idén június végén záródó Széchenyi Kártya GO-program keretében 56 ezer hiteligényt nyújtottak be a vállalkozások, amiből 35 ezret már szerződéssel is biztosítottak. Az igényelt hitelösszeg nagysága mintegy 2200 milliárd forint volt, amelyből 930 milliárd folyósítására szerződtek le. A 2020-as krízishitelekkel együtt számolva pedig összesen több mint 100 ezer vállalkozás igényelt valamilyen Széchenyi-kártya-konstrukciót mintegy 3600 milliárd forint összegben, amiből eddig 69 ezer szerződéssel 1900 milliárd forint folyósításáról született döntés. 

Az új, júliustól fél éven át igényelhető Széchenyi Kártya Program MAX-program részleteiről szólva elmondta, hogy megmarad a folyószámlahitel és a likviditási hitel is, viszont mindkettő futamideje akár 3 éves is lehet, és 1 milliótól akár 400 millió forint hitelösszegig igényelhetőek. Az elmúlt egy évben egyébként a 2020-as 90 százalékról 55 százalékra esett vissza a likviditást nyújtó konstrukciók igénylése, és előtérbe kerültek a beruházási típusú termékek, ami azt jelzi, hogy a vállalkozások már előre tekintenek – jegyezte meg Krisán László. 

A Széchenyi Kártya Program MAX hiteltermékei:

(Borítókép: Nagy Márton 2022. május 26-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)

Rovatok