Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Az energiaárak még hagyján, vannak más problémák is

2022. június 21., kedd 17:45

A déli irányú szállítási vonalon pótolhatják a kiesett gázmennyiséget, amelynek Magyarországra kellett volna megérkeznie – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, aki Alekszander Novak orosz miniszterrel tárgyalt a módosításokról.

A magyar külgazdasági és külügyminiszter szerint Európa már tavaly ősszel megtudta, milyen, amikor energiaellátási zavarok vannak. Szerinte akkor még senki nem gondolta, hogy még súlyosabb problémák is lesznek, de most az ukrajnai háború miatt újabb kihívások előtt áll az energiaellátás.

Nem csak arról van szó, hogy az energiaárak az egekbe emelkedtek – ez is éppen elég lenne problémának –, hanem arról is, hogy az energiaszállítások egyre komolyabb akadályokba ütköznek

– magyarázta Szijjártó Péter, aki közösségi oldalán élőben tartott sajtótájékoztatót. Mint mondta, az elmúlt napokban technikai okok miatt kisebb mennyiségben valósulnak meg a szállítások.

Magyarországra az Oroszország irányából érkező gáz várt mennyiségének 88 százaléka érkezik, a déli irányú szállítás azonban teljesen zavartalan – magyarázta a miniszter. Déli irányból elmondása szerint 9,4 millió köbméternyi gáz érkezik, az Ausztrián keresztüli szállítás kisebb mértékű. Ez azt jelenti, hogy a 12 millió köbméter helyett 10,6 millió jön. Ellátási szempontból nem jelent problémát – hangsúlyozta a miniszter,

Mint ismert, Szijjártó Péter hétfőn beszélt telefonon Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, ma pedig Alekszander Novak orosz miniszterelnök-helyettessel tárgyalt. A helyettes miniszterelnök megerősítette, hogy a szankciók miatt vannak problémák a gázszállítással. Ugyanakkor biztosította a külgazdasági és külügyminisztert, hogy a hiányos szállításokat a szerződéseknek megfelelően a Gazprom teljesíteni fogja.

Szijjártó Péter a beszélgetésen azt kérte, hogy az európai rendszer működési problémái miatt a déli szállítási útvonalon pótolják a kieső mennyiséget, ugyanis az zavartalanul működik. Ennek részleteit az MVM egyezteti a Gazprommal – tette hozzá.

(Borítókép: Szijjártó Péter / Facebook)

Rovatok