Index Vakbarát Hírportál

Földgázellátás: a déli vezeték leállása mellett is folyamatos lesz a gázellátás

2022. június 23., csütörtök 11:31

A Gazprom leállítja a Magyarországra Szerbia irányából befutó Török Áramlat gázvezetéket, de a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) szerint ez nem veszélyezteti a betárolást. A hazai tárolók telítettsége április óta folyamatosan nő, de még az uniós átlagtól elmarad.

A magyar földgázpiac április eleje óta a betárolásra koncentrál, az ország gázellátása jelenleg az Ukrajnában zajló háború ellenére is zavartalan, az orosz fél továbbra is a hosszú távú szerződéseknek megfelelően teljesíti a szállításokat, amelyek Szerbia (Kiskundorozsma) és Ausztria (Mosonmagyaróvár) felől érkeznek – közölte a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) csütörtökön az MTI-vel.

A bejelentés jelentőségét az adja, hogy a Gazprom bejelentette, hogy e hét keddtől egy hétre leállítja a szállítást a Török Áramlat nevű gázvezetéken. A tranzitvonal kapacitásnak nagyjából fele érkezik Magyarország fele, innen fedezik az ország gázigényének közel harmadát.

A Gazprom nemcsak a Török Áramlatot kapcsolta le – állítólag ideiglenesen –, de az Északi Áramlat 1. vezeték esetében is 50 százalékkal csökkentette a szállított mennyiséget. Emiatt például múlt szerda óta Franciaországba egyáltalán nem érkezett orosz gáz, de Németország és Olaszország esetében is jelentősen visszaesett a kapott gázmennyiség.

A MEKH most jelezte, hogy a háború kitörése nem változtatta meg jelentősen a határponti beszállításokat és ezzel a magyarországi beszállítást. A szerb-magyar határon 2021 őszén üzembe helyezték az új Török Áramlat vezeték határátlépési pontját, így október 1-től a hosszú távú földgázellátási szerződésben meghatározott fő betáplálási pont áttevődött az ukrán határról. A szerb határponton kívül, Ausztria irányából folyamatos, közel a teljes kapacitást lefedő beszállítás tapasztalható, ezen kívül kisebb mennyiségek jönnek Horvátország felől és rendelkezésre áll a hazai termelés is.

Zajlik a gázbetárolás

Az energiahivatal jelezte, hogy a Török Áramlat ideiglenes leállítása miatt a betárolás intenzitása várhatóan alacsonyabb lesz, de a felhasználók ellátása ebben az időszakban is zavartalan lesz.

A Török Áramlaton keresztül napi 12-17 millió köbméter földgáz érkezik az országba. A tervezett karbantartások idején, egy adott irányból érkező földgáz csökkenése vagy kiesése esetén a földgázkereskedők gondoskodnak a szükséges volumenek pótlásáról. Az országba importált földgáz jelentős része a hazai ellátást szolgálja, illetve a földalatti tárolókba kerül letárolásra, az exportvolumenek az elmúlt időszakban jelentősen csökkentek.

A MEKH közölte, hogy a biztonsági földgázkészlet garantálja az ország minden körülmények közötti folyamatos földgázellátását. A jelenleg 938 millió köbméternyi biztonsági készlet mértéke október 1-től 1,2 milliárd köbméterre nő, a magasabb készletszintre való feltöltés folyamatos.

A közlemény szerint a 6,33 milliárd köbméternyi hazai tárolói kapacitásból 36,27 százalékát már feltöltötték. Ez egyelőre elmarad az uniós teljes tartalékok – a Gas Infrastructure Europe adatai szerint – 55 százalék feletti töltöttségétől.

Jelenleg már 2,3 milliárd köbméter földgáz áll rendelkezésre a földalatti gáztárolókban. Míg az egyetemes szolgáltatás keretében vételező, túlnyomórészt lakossági felhasználók biztonságos téli ellátásához az egyetemes szolgáltatónak, az MVM Next Zrt.-nek, a következő, 2022/2023-as téli időszakra október elsejéig 1,87 milliárd köbméter földgázt kell betárolnia, addig a versenypiaci felhasználók ellátása érdekében a földgázkereskedők is megkezdték és folyamatosan töltik a tárolók kereskedelmi készleteit – közölte a MEKH.

A kedvezőtlen makrogazdasági folyamatok és világpolitikai helyzet ellenére a hazai felhasználók ellátásbiztonsága megfelelő - tájékoztatott az energiahivatal.

(Borítókép: Nagynyomású földgázszállító csővezeték a Kiskundorozsma Nemzetközi Mérőállomáson 2021. szeptember 30-án. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok