Index Vakbarát Hírportál

Palkovics László lerántotta a leplet arról, hogy melyik a legjobb energia

2022. június 27., hétfő 16:18

Az Európai Unió energiahatékonyságról és a megújuló energiákról szóló jogszabálycsomagjainak célja, hogy legyen elérhető energia, az legyen megfizethető, és képes legyen biztosítani Európa energiafüggetlenségét – jelentette ki Palkovics László technológiai és ipari miniszter Luxembourgban hétfőn.

Palkovics László a tagországi energiaügyekért felelős miniszterek tanácskozásának szünetében tett nyilatkozatában elmondta: a két uniós jogszabálycsomag megvalósítása az Oroszországtól való energiafüggetlenség mellett az energiaelérhetőség megteremtését is jelenti. A miniszter kiemelte: egyik sem olcsó, és nem valósítható meg rövid távon, azonban szerinte az Európa energiaellátásának kérdése az orosz–ukrán háború óta más megvilágítást kapott. Palkovics László szerint a nagyratörő klímavédelmi csomagok céljainak megvalósítása mellett kérdéssé vált az is, hogy

van-e olyan energia, amely elérhető Európában.

Az energiaárak soha nem látott magasságban vannak, bármilyen jellegű probléma komoly kérdéséket vet fel az ellátásbiztonságot illetően. A miniszter azt is kiemelte: a leggyorsabban hatással bíró megoldások között az energiahatékonyság növelése is szerepel. A miniszter a nyilatkozatában kiemelte: Magyarország azért fogadta el azt a célt, hogy az energiafogyasztás visszaszorítására vonatkozó korábbi célértékeket emelni fogja, mert „az el nem fogyasztott energia a legjobb energia”.

Az energiafüggetlenség miatt kell a zöldítés

A megújuló energiaforrásokról szólva hangsúlyozta: az ilyen energiák helyi felhasználása a környezet zöldítése és a megfizethetőség mellett hozzájárul az energiafüggetlenség megteremtéséhez is. Palkovics László kitért arra is, hogy az energiahatékonyság nem csak keresletcsökkentést jelent. Magyarországon összekapcsolódik az energiahatékonyságra vonatkozó kötelezettségi rendszer célkitűzéseinek megvalósítása és a rezsicsökkentés fenntartása – szögezte le a miniszter az MTI közleménye szerint.

Rovatok