Index Vakbarát Hírportál

Bűnösnek találták a Credit Suisse bankot pénzmosás vádjában

2022. június 28., kedd 09:37

A svájci büntetőbíróság megállapította, hogy a bank nem tett eleget annak megakadályozására, hogy egy bolgár kábítószer-kereskedelemmel kapcsolatos bűnszövetkezet tagjai profitáljanak az Európába irányuló kokaincsempészetből.

A bankot mintegy 1,7 millió font (790,5 millió forint) pénzbírsággal sújtották, és kötelezték, hogy fizessen 15 millió fontot (7 milliárd forint) a svájci kormánynak. A bank tagadja a vétkességet, és közölte, hogy fellebbez az ítélet ellen.

Egy korábbi bolgár teniszezőt, Elena Pampoulova-Bergomit, aki egy ideig a banknál dolgozott, a svájci legfelsőbb büntetőbíróság pénzmosás vádjában bűnösnek találta, és 20 hónap felfüggesztett börtönbüntetést kapott. A volt teniszező a bíróságon elmondta, hogy rendszeresen „készpénzzel teli” zsákokat vett át a birkózó ismerőseitől. Akadt olyan, amelyikben 400 ezer font is volt. Az ügyészek szerint Pampoulova-Bergomi informális pénzügyi kapcsolatot épített ki Evelin Banev egykori bolgár birkózóval, aki egy európai kokaincsempész hálózat egyik főszereplője volt.

A bíróság hiányosságokat talált a bankon belül a bűnszervezettel történő ügyfélkapcsolatok kezelése során. Ezek tették lehetővé a bűnszervezet vagyonának a felvételét – írta közleményében a bíróság. A svájci bíróság a drogkereskedő banda tevékenységével, többek között gyilkosságokkal kapcsolatos tanúvallomásokat is meghallgatott.

A Credit Suisse Svájc második legnagyobb bankja, és tagadja a vétkességet. Ez az első alkalom, hogy egy svájci bank ellen ilyen büntetőeljárás indul.

A bank közleményében azt írta, hogy „folyamatosan teszteli a pénzmosás elleni keretrendszerét, és idővel megerősíti azt a fejlődő szabályozási előírásoknak megfelelően”. A Credit Suisse részvényei a hétfő délutáni kereskedésben 0,7%-ot estek, de a napot 0,4%-os pluszban fejezték be – írja a BBC.

Rovatok