Index Vakbarát Hírportál

Óriási a gond, nem árulnak benzint Srí Lankán

2022. június 28., kedd 06:55

Az ázsiai szigetország felfüggesztette a nem létfontosságú járművek üzemanyag-értékesítését, mivel Srí Lanka az elmúlt évtizedek legsúlyosabb gazdasági válságával néz szembe.

A következő két hétben csak buszok, vonatok, valamint az orvosi ellátásra és élelmiszer-szállításra használt járművek tankolhatnak üzemanyagot. A városi területeken az iskolák bezártak, és a tisztviselők arra utasították az ország 22 millió lakosát, hogy otthonról dolgozzanak.

A dél-ázsiai ország tárgyalásokat folytat egy mentőcsomagról, mivel az importáruk, köztük az üzemanyag és az élelmiszerek kifizetésével küszködik. Hétfőn a kormány közölte, hogy július 10-ig megtiltja a benzin és a gázolaj vásárlását a személygépkocsik számára.

Bandula Gunewardena, a Srí Lanka-i kabinet szóvivője azt mondta, hogy országa „történelme során még soha nem szembesült ilyen súlyos gazdasági válsággal”. A pénzszűkében lévő ország tisztviselőket küldött a nagy energiatermelőkhöz, Oroszországba és Katarba is, hogy biztosítsák az olcsó olajellátást.

Srí Lanka gazdaságát súlyosan érintette a világjárvány, az emelkedő energiaárak és a populista adócsökkentések. Mivel nincs elég deviza az alapvető termékek importjának kifizetésére, az élelmiszer-, üzemanyag- és gyógyszerhiány hozzájárult ahhoz, hogy a megélhetési költségek rekordmagasságba emelkedtek.

A hétvégén tisztviselők közölték, hogy az országnak mindössze 9000 tonna gázolaj és 6000 tonna benzin áll rendelkezésére, hogy az elkövetkező napokban az alapvető szolgáltatásokat ellássa üzemanyaggal. Becslések szerint a készletek kevesebb mint egy hétig tartanának ki, ha a rendszeres keresletet kielégítenék.

„Mindent megteszünk, hogy új készleteket szerezzünk, de nem tudjuk, hogy ez mikor lesz meg” – mondta Kanchana Wijesekera energiaügyi miniszter vasárnap újságíróknak. Alex Holmes, az Oxford Economics vezető közgazdásza a BBC-nek azt mondta, hogy az üzemanyag-korlátozások a válság súlyosbodásának újabb jelei.

Májusban az ország története során először nem törlesztette adósságait a nemzetközi hitelezőkkel szemben. A múlt héten a Nemzetközi Valutaalap egy csoportja érkezett Srí Lankára, hogy tárgyalásokat folytasson egy 3 milliárd dolláros mentőcsomagról.

A kormány Indiától és Kínától is segítséget kért az alapvető cikkek behozatalához. Ranil Wickremesinghe miniszterelnök a hónap elején azt mondta, hogy az országnak a következő hat hónapban legalább 5 milliárd dollárra van szüksége az olyan alapvető termékek, mint az élelmiszerek, az üzemanyag és a műtrágya beszerzéséhez. Az elmúlt hetekben a kormány felszólította a gazdákat, hogy termeljenek több rizst, és a kormánytisztviselőknek hetente egy szabadnapot adott, hogy élelmiszert termeljenek, ugyanis hiánytól tartanak.

Rovatok