Index Vakbarát Hírportál

Varga Mihály: Magyarország nem engedheti meg a külföldi beszállítóktól való függést

2022. június 29., szerda 13:14

A nemzetközi bizonytalanságok közepette a legfontosabb feladat megvédeni Magyarország biztonságát – mondta a pénzügyminiszter szerdán Halászteleken, a Molar Chemicals Kft. beruházásátadó sajtóeseményén.

Varga Mihály pénzügyminiszter szerint nem szabad a magyar érdekekkel ellentétes konfliktusokat vállalni, mert az országnak az az érdeke, hogy béke legyen, és a „józan ész hasson Európára”. A bizonytalanságok a 2023-as költségvetés tervezését is befolyásolják, a kormány ezért a gazdaság működőképességének megőrzésére, a beruházások folytatására, az ellátásbiztonság fenntartására törekszik – tette hozzá.

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy Magyarország versenyképessége 2010 óta sokat javult, a gazdasági önállóság pedig akkor is fontos szempont lenne, ha az elmúlt években nem kellett volna szembesülni egy világjárvánnyal.

Magyarország nem engedheti meg magának, hogy mindenben külföldi beszállítóktól függjön, hiszen két éve bizonyossá vált, hogy a kedvezőtlen körülmények a legszükségesebb termékek beszerzését is ellehetetleníthetik

– fogalmazott a pénzügyminiszter.

A belföldi gyártók megerősítésével a nemzetközi ellátási láncok akadozását is ellensúlyozni lehet – indokolta Varga Mihály a Molar Chemicals Kft.-nek megítélt támogatást, amely az Egészségipari Támogatási Program (ETP) keretéből 700 millió forinttal járul hozzá a vállalat csaknem 900 millió forintos beruházásához.

A program 57 cég 83 fejlesztéséhez járult hozzá 68 helyszínen, és csaknem 5700 munkahely létrejöttét vagy megtartását segítette, 86 milliárd forint összértékű egészségipari projekt megvalósulását támogatja 67 milliárd forinttal.

A Molar Chemicals Kft. ügyvezető igazgatója közölte, hogy az új raktáruk mellett bővítették a gyártási kapacitásaikat, és a legkorszerűbb berendezésekkel szerelték fel az üzemet. A beruházási érték negyedét technikai és technológiai fejlesztésekre fordították. Pál József hozzátette, hogy a járvány idején szembesülniük kellett termelési korlátaikkal, de ma már arra készül a vállalat, hogy újabb beruházásokkal növelje a külföldi értékesítéseit.

Az 1993-ban létesült Molar Chemicals vegyszerek, gyógyszeralapanyagok, fertőtlenítőszerek gyártása mellett számos nemzetközi cég magyarországi képviseletét is ellátja. Beszámolójuk szerint 2020-ban több mint 3,3 milliárd forint, 2021-ben majdnem 2,8 milliárd forint árbevétellel zártak. A külföldi értékesítések összege csaknem 180 millió forint, illetve 135 millió forint volt. A cég adózott eredménye 2020-ban megközelítette az 500 millió forintot, tavaly pedig a 242 millió forintot.

Az Egészségipari Támogatási Programot a kormány 2020 nyarán hirdette meg a világjárvány kitörésére válaszul. A Pénzügyminisztérium (PM) akkori közleménye szerint a magyar gyógyszer- és gyógyászatieszköz-gyártás új gyártóhelyek létrehozásával, hatékonyságuk erősítésével fejleszthető. Varga Mihály korábban úgy fogalmazott, hogy a program a járvány utáni helyzetre is felkészíti a magyar gazdaságot, hiszen olyan beruházásokat támogat, amelyek a további növekedés alapjai lehetnek.

Rovatok