Index Vakbarát Hírportál

Összezárta a két kamatszintet a jegybank

2022. június 30., csütörtök 09:24

A csütörtöki egyhetes betéti tendert az alapkamathoz igazítva 7,75 százalékkal hirdette meg a Magyar Nemzeti Bank.

Miután a keddi szokásos hónap végi kamatdöntő ülésen a durván megemelt jegybanki inflációs várakozás és a tartósan 400 forint fölé beragadt forint-euró árfolyam miatt váratlanul nagy mértékben, 185 bázisponttal 7,75 százalékra emelte a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa az alapkamatot, a piac kifejezetten érdeklődéssel várta, hogy a csütörtöki egyhetes irányadó betéti kamatszintet csak az alapkamathoz igazítja-e a jegybank, vagy a fölé emeli. A múlt heti tender után ugyanis 7,25 százalékos volt a banki hitelek árazásánál irányadónak számító egyhetes betéti ráta.

Mivel azonban a kamatfolyosó két szélét is felfelé húzta az MNB, megteremtve az akár 10,25 százalékos irányadó kamat lehetőségét is a háború, az ellátási láncok szakadozása, illetve a globálisan is komoly problémákat okozó infláció hatásai miatt nagyon bizonytalan gazdasági környezet negatív hatásainak ellensúlyozásához, ezért kifejezetten érdekes, hogy meddig alkalmazzák a kétféle kamatszintet. 

A csütörtöki egyhetes betéti kamatot végül 7,75 százalékban állapították meg, ami az előző héthez képest 50 bázisponttal került feljebb.

A forint árfolyamát is jelentősen befolyásoló keddi kamatdöntés után még csütörtök reggel is erősödött kismértékben a forint az euróval szemben, miután a keddi kamatdöntést követő tájékoztatón megemlítették, hogy csütörtökön összezárják a két kamatszintet. Tőzsdenyitást követően 393,8 forintot adtak egy euróért, majd 9:30-kor 0,15 százalékkal gyengült a magyar fizetőeszköz és 394,3-ig gyengült az árfolyam, ami kis elmozdulás egyelőre. A tenderhirdetést követően ismét erősödésnek indult a forintárfolyam, negyedórával később 393,85-ig erősödött, vagyis mivel a piac beárazta a döntést, nincs drasztikus elmozdulás egyelőre.

Azt, hogy mennyire tart ki ez az erősödő trend, befolyásolhatja az is, hogy délelőtt részletesen ismerteti inflációs jelentését az MNB, az elemzők mindenesetre átmeneti megnyugvásra számítanak.  

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok