Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon is jelen lévő nagyvállalat vonul ki Oroszországból

2022. július 4., hétfő 10:49

A francia Schneider Electric eladja orosz leányvállalatát az ottani vállalati vezetőknek – tette közzé hétfőn a vállalat. Ezzel csatlakozott azoknak a cégeknek a sorához, melyek megszüntetik oroszországi tevékenységüket. Az újabb kivonulók között van a Michelin, a Nokian Tyres, a Diageo, a Kone és a Ponsse is.

Kivonul Oroszországból a Magyarországon is jelen lévő francia Schneider Electric vállalat. A cég egységének új tulajdonosa a vállalat oroszországi egységének menedzsmentje lesz. A Reuters cikkéből ugyan árbevételt nem tudtunk meg, de a vállalat állítása szerint az Oroszországból történő kivonulás nettó könyv szerinti értéken számolva akár 300 millió eurónyi összegbe fájhat, ezt pedig az oroszországi egységének érték alatti eladása okozza.

A Schneider Electric rendezett vagyonátadást tervez, és erőforrásokat biztosít az oroszországi és fehéroroszországi alkalmazottak támogatására

– közölte a vállalat.

Múlt héten a Michelin is azt közölte, hogy az év végéig egy új, helyi irányítás alatt álló szervezetnek kívánja átadni oroszországi tevékenységét, miközben a rivális Nokian Tyres is bejelentette, hogy elhagyja Oroszországot.

A „különleges hadműveletnek” nevezett ukrajnai háború következtében Oroszországot elhagyni szándékozó külföldi cégek azzal a fenyegetéssel néznek szembe, hogy az oroszok néhány héten belül olyan új törvényt fogadnak el, amely lehetővé fogja tenni számukra a vagyon lefoglalását és a büntetőjogi szankciók kiszabását. Ez pedig bizonyos vállalkozásokat a világ legnagyobb területű országából való távozás felgyorsítására ösztönzött.

A világ legnagyobb szeszesital-gyártója, a Diageo, a finn felvonógyártó, a Kone és a finn erdészeti gépeket gyártó Ponsse is bejelentette, hogy elhagyja Oroszországot.

(Borítókép: Charly Triballeau / AFP)

Rovatok