Index Vakbarát Hírportál

Fordulat: több amerikai LNG-szállítmány érkezett Európába, mint orosz vezetékes gáz

2022. július 4., hétfő 21:26

Az Európai Unió mindent megtesz annak érdekében, hogy függetlenítse gazdaságát az orosz energiahordozóktól, ami felé több lépést is tettek.

Az egyik ilyenről a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) számolt be, amely szerint júniusban – a történelem során először – több amerikai cseppfolyósított földgáz (LNG) érkezett a kereskedelmi blokkba, mint orosz csővezetékes gáz – írja az OilPrice.com.

Fatih Birol, az IEA vezetője megerősítette: ennek elsődleges oka, hogy Oroszország jelentősen csökkentette az Európai Unió területére küldött vezetékes gázt, így sokkal több amerikai szállítmányra volt igény.

BIROL UGYANAKKOR FELHÍVTA A FIGYELMET: EZ NEM JELENTI AZ OROSZ GÁZTÓL VALÓ FÜGGETLENSÉGET, ÉS AZ EURÓPAI ORSZÁGOKNAK MINDENT MEG KELL TENNIük ANNAK ÉRDEKÉBEN, HOGY A KERESLETET CSÖKKENTSÉK, MERT KEMÉNY TÉL VÁRHAT RÁJUK.

A német–orosz Északi Áramlat gázvezetéken júliusban fogják végrehajtani az éves karbantartási munkálatokat, amely miatt a vezeték egyáltalán nem fog működni. Emiatt a július kifejezetten kemény hónap lehet a gázszállítmányok tekintetében, és Európának nagy kihívást jelenthet, hogy megtöltsék a tározóikat – írja a Liner.

Franciaország, Spanyolország, az Egyesült Királyság, Hollandia és Lengyelország vették leginkább igénybe az amerikai LNG-szállítmányokat, Magyarország, Szlovákia, Ausztria és Németország azonban erősen függenek az orosz gáztól.

Rovatok