Index Vakbarát Hírportál

Húszszázalékos béremelést akar a közszféra júliustól az infláció miatt

2022. július 7., csütörtök 14:07

Januártól pedig minimálbérhez igazított kezdőbért és diplomás-minimálbért. Na meg 301 ezer forintos minimálbért.

Noha a kormány bevallottan a közszféra bérein szeretne spórolni – jövőre például harmincmilliárd forintos megtakarítást várnak a létszámstoptól, illetve a leépítésektől, Varga Judit igazságügyi miniszter pedig megszorításokat emlegetve utasította el az igazságügyi alkalmazottak béremelési igényét –, az érintettek egyáltalán nem akarnak ebbe belenyugodni. Diplomás-minimálbért és azonnali, húszszázalékos fizetésemelést várnak a közszolgálatban dolgozók a magas infláció ellentételezéseként – legalábbis ezt a követelést fogalmazták meg a szakszervezetek az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács (OKÉT) a választások utáni első ülésén.

Legutóbb egyébként hét hónapja hívták össze ezt a fórumot, és már akkor is a béremelés volt a fő fókuszban szakszervezeti oldalról, azóta azonban többszöri kormányzati ígéret ellenére sem ült össze az OKÉT. 

A szakszervezetek sérelmezték, hogy 2010 óta a közszolgálat egészét érintő bér- és munkaügyi intézkedésekről egyetlenegyszer sem született OKÉT-szintű megállapodás. Ahogyan azt is, hogy 

tizenkét éve nem nőtt a köztisztviselői illetményalap 38 650 forintos összege, és még ma is több száz település van az országban, ahol saját forrásból nem tudtak ezen emelni az önkormányzati alkalmazottak bérének megállapításakor. 

Ráadásul a 2023-as költségvetés tervezete szerint az illetményalapon továbbra sem kíván változtatni a kormány. Továbbá azt is sérelmezik, hogy a költségvetési intézmények dolgozóinak negyede csak a központi minimálbér- és a garantált bérminimum-emelés miatt kap keresetnövelést.

A Népszava tudósítása szerint a közszféra szakszervezetei szerint a több ágazatban beharangozott teljesítményarányos béremelést ígérő életpályarendszer megbukott. Különösen igaz ez a pedagógusokra, de a kormányzati igazgatásról szóló 2018-as törvény hatálya alá tartozók, főként a kormányhivatali dolgozók is rosszul jártak, az ügyfelekkel közvetlen kapcsolatban lévő ügyintézők nagy bérlemaradásba kerültek. A szociális ágazatnak nem jut elég pénz a tisztességes bérekre. Úgy látják, hogy a közszolgálat több ágazatában lényegében megszűnt a munkatársak garantált előmenetele, sőt sok helyen elfogadott a megállapított alapbérnél kisebb összeg kifizetése is, miközben például a parlamenti képviselők fizetése automatikusan emelkedik, ha nő az átlagbér.

A OKÉT munkavállalói oldalának tagjai egyhangúan támogatták a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálatban Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elvárását, hogy a közszférában a kezdő bér legyen azonos a minimálbérrel, és vezessék be a diplomás-minimálbért, mivel ez talán megállítaná az elvándorlást. Emellett azt is sürgetik a szakszervezetek, hogy a drámaian emelkedő infláció miatt júliustól minden önkormányzati köztisztviselő, szociális, kulturális és közgyűjteményi területen dolgozó, kormánytisztviselő, pedagógus, egészségügyi dolgozó, védőnő, rendvédelmi és honvédelmi alkalmazott tűzoltó 

kapjon húszszázalékos keresetnövelést, ami független az egyes ágazatok bérköveteléseitől.

Emellett arra is javaslatot tettek a közszféra szakszervezetei, hogy új rendszerű minimáltarifákat vezessen be a kormány. Azt várják, hogy

Azt is felvetették a kormánnyal folytatott egyeztetésen, hogy minden, közszolgálatban dolgozó kapjon egységes, központi költségvetésből finanszírozott cafetériajuttatást. 

De a szakszervezetek csak arra kaptak ígéretet, hogy javaslataikat látni fogja a kormány.

(Borítókép: Boros Péterné, az MKKSZ elnöke 2022. március 19-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok