Index Vakbarát Hírportál

Matolcsyék a kezükbe veszik a forint sorsát

2022. július 7., csütörtök 15:49

Csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank az egyhetes betéti kamatot 7,75 százalékról 200 bázisponttal 9,75 százalékra emelte. A jegybank már azt is közzétette, hogy jövő kedden az alapkamatot is megemelik, ezért a két kamatláb július 12-én újra egy szintre kerül.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elsődleges célja az árstabilitás elérése és fenntartása. Az elmúlt napokban kialakult pénzpiaci helyzet növeli a tartós inflációs hatások kockázatát és egyértelműen veszélyezteti az árstabilitást. A kedvezőtlen pénzpiaci elmozdulások hatása erősíti annak a kockázatát, hogy a magas infláció a korábban vártnál hosszabb távon is fennmarad. Tartósan magas infláció esetén a jelenlegi magasabb árdinamika beépülhet a gazdasági szereplők várakozásaiba, ami megnehezíti az árstabilitás biztosítását – tette közzé a jegybank.

E kockázat elkerülése érdekében szükségessé vált a monetáris kondíciók további szigorítása, ezért az MNB az egyhetes betéti kamatot 200 bázispontos emeléssel 9,75 százalékban határozta meg.

A mai napon meghirdetett egyhetes betéti tenderen az MNB több mint 9500 milliárd forintnyi ajánlatot fogadott el. Az egyhetes instrumentumban lekötött likviditás jelentősen emelkedett az előző heti, 7263 milliárd forintos szinthez képest.

Az egyhetes betéti kamat 7,75 százalékról 9,75 százalékra emelését követően a jegybank már azt is közzétette, hogy jövő kedden az alapkamatot is megemelik, ezért a két kamatláb július 12-én újra egy szintre kerül.

A jegybank számára kiemelt fontosságú, hogy a rövid oldali kamatok minden részpiacon – ezek között is kiemelten a swappiacon – és minden időszakban a Monetáris Tanács által optimálisnak tartott rövid oldali kamatszinttel összhangban alakuljanak. Ezért az MNB megkezdi a devizalikviditást nyújtó swaptenderek negyedéven belüli alkalmazását. Az első tendert az MNB 2022. július 8-án, pénteken tartja, egynapos futamidőn, a tender paramétereit a jegybank reggel 9 órakor teszi közzé. Az aktív piaci jelenlét révén az MNB erősíti a monetáris transzmisszió hatékonyságát, ezen keresztül támogatva az árstabilitás elérését és fenntartását – áll a közleményben.

Azt is hozzátették, hogy az MNB továbbra is folyamatosan figyelemmel követi a pénzpiaci kockázatok alakulását, és szükség esetén az eszköztár minden elemével kész beavatkozni az árstabilitás elérése és fenntartása érdekében – írta meg az MTI.

(Borítókép: Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank [MNB] elnöke a jegybank épületében 2020. április 16-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok