Index Vakbarát Hírportál

Váratlant húzott a Shell, komoly beruházásba kezd

2022. július 8., péntek 15:02

A Shell folytatja Európa legnagyobb, hidrogént előállító üzemének építését. Így egyértelművé vált, hogy az olajipari nagyvállalat arra játszik, hogy ez az eljárás kulcsfontosságú legyen a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében.

A Holland Hydrogen I 200 megawattos elektrolízist fog jelenteni, amely egy Hollandia partjainál lévő szélerőműpark fog táplálni – olvasható a Shell szerdai közleményében. Ez tízszer akkora, mint a legnagyobb meglévő európai zöld hidrogénlétesítmény mérete. A Shell nem hozta nyilvánosságra a beruházás értékét – derült ki a Bloomberg beszámolójából.

A zöld hidrogén kulcsfontosságú része lehet az európai klímacéloknak. A tiszta égésű gáz a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésére használható olyan ipari folyamatokban, mint a vegyszergyártás és az energiatermelés. 

A megújuló hidrogén kulcsfontosságú szerepet fog játszani a jövő energiarendszerében, és ez a projekt fontos lépés abban, hogy a hidrogén megvalósítsa ezt a potenciált

– mondta Anna Mascolo, a Shell új energetikai megoldásokért felelős ügyvezető alelnöke.

Európában jelenleg csak kísérleteznek

Bár Európának nagy tervei vannak a zöld hidrogénnel, a termelés jelenleg többnyire kísérleti szinten folyik. Az Iberdrola SA Spanyolországban működteti Európa legnagyobbnak mondott zöldhidrogén-létesítményét, amelynek kapacitása 20 megawatt.

Ha a projekt 2025-ben befejeződik, a Shell a naponta előállított mintegy 60 000 kilogramm zöld hidrogént a rotterdami Shell Energy and Chemicals Park ellátására fogja használni. Ez a létesítmény jelenleg fosszilis tüzelőanyagok felhasználásával előállított hidrogént használ a működéséhez.

(Borítókép: Smith Collection / Gado / Getty Images)

Rovatok