Index Vakbarát Hírportál

Akár 20-30 literre csökkenhet a tankolási limit a magyar kutakon

2022. július 12., kedd 06:50 | aznap frissítve

A magyarok úgy viszik a 480 forintos benzint, mint a cukrot, Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a jelenség az árstoppal függ össze, mert nem ösztönöz fogyasztáscsökkentésre, éppen ellenkezőleg, serkenti a keresletet. A szakértő szerint nem elképzelhetetlen, hogy a jövőben 50 literről 20-30 literre viszik lejjebb a kereskedők a tankolási limitet a kutakon.

Az Index is írt arról, hogy még a járvány enyhülése után sem volt akkora a kereslet az üzemanyagok iránt, mint az árstop bevezetése után, idén májusban például több benzin fogyott, mint 2019 augusztusában, amikor jellemzően a legtöbben tankolnak. A pénzmozgáson is látszik a nagy forgalom, az állam 263 milliárdos bevételre tett szert az első 5 hónapban az üzemanyagokra rápakolt jövedéki adóból.

Grád Ottó rámutatott, a hatósági ár eltüntette a különbséget a töltőállomások között. Mint mondta, korábban valaki nem tankolt az autópályán, mert ott drágább volt az üzemanyag, most viszont ott is ugyanannyiért tankolhat, mint egy kisvárosban. Az árstop miatt a töltőállomások folyamatos veszteségeket könyvelnek el, és Grád Ottó osztja Hernádi Zsolt véleményét, miszerint a mostani helyzet hosszú távon nem fenntartható.

Vastagon veszteségesen működnek a töltőállomások Magyarországon, és ez igaz mind a kétezer jelenleg aktív hazai töltőállomásra

– idézte a szakértőt az RTL Híradó.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára hozzátette, problémák ezért lesznek, mindennapossá fognak válni a már bevezetett korlátozások. Szerinte nem kizárt, hogy a tankolási limit is változik majd – a Mol-kutakon most maximum 50 litert lehet hatósági áron tankolni.

Könnyen megtörténhet, hogy a napi vásárolható mennyiség egy alacsonyabb szinten, 20-30 literben lesz maximalizálva

– jegyezte meg Grád Ottó, aki arra kérte a fogyasztókat, hogy a gépjárműveiket csak a szükséges esetekben használják, próbálják csökkenteni a fogyasztást, mert mint megállapította: inkább legyen kevés az üzemanyag, mint hogy egyáltalán ne legyen.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok