Index Vakbarát Hírportál

GKI: árstop nélkül a magyar infláció lenne a legmagasabb az unióban

2022. július 14., csütörtök 06:10

Az állami beavatkozás nélkül a mostaninál is sokkal durvább, az Európai Unió legmagasabbja lenne a magyar infláció a GKI adatai szerint. Az elemzés szerint a mostani 11,7 helyett 31 százalékos lenne az infláció Magyarországon.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. számításai szerint, ha nem lennének az árrögzítések, a magyar infláció az EU legmagasabbja, 31 százalékos lehetne. A legfrissebb elemzésükben emlékeztetnek, hogy májusban a magyar infláció az EU kilencedik legmagasabbja, 10,8 százalékos volt, és ugyan júniusról még nem adták ki az országok az adataikat, azt már biztosan lehet tudni, hogy 11,7 százalékosra gyorsult a magyar áremelkedés – írja a hvg.hu.

A GKI szerint már önmagában az 8,5 százalékponttal megdobná az inflációt, ha a földgáz ára világpiaci lenne, míg az üzemanyagárak elengedése 4,4 százalékkal emelné azt. A villamos energia esetében ez 2,4, az élelmiszereknél pedig 1,9 százalékpontos lenne az infláció mértéke.

A lap beszámolója szerint háztartásokra lebontva a földgázért havonta átlagosan 10 ezer forintot kellene fizetni pluszban egy főre, a villamos energiánál 2800-zal, az élelmiszereknél pedig 2150 forinttal többet fizetnénk. A legnagyobb emelkedést az üzemanyagoknál tapasztalnánk, itt járművenként átlagosan 20 ezer forint lenne a pluszkiadás.

Rovatok