Index Vakbarát Hírportál

Az oroszok jól bírják, az ukrán gazdaság viszont padlózott

2022. július 15., péntek 11:01

Az ukrajnai háború egyértelműen negatív hatással van a 23 vizsgált, az Ukrajnához geopolitikailag közel eső (CESEE) európai országok gazdaságára, de a hatás mértéke eddig nagyon eltérő volt az egyes országok között. Ezt mutatja a Bécsi Nemzetközi Intézet (WIIW) új nyári előrejelzése is.

Bár a növekedés összességében lényegesen alacsonyabb lesz, mint az invázió előtt várták, a legtöbb régió nagy része elkerüli idén a gazdasági recessziót. A régió 11 EU-tagországa továbbra is a legellenállóbbak közé tartoznak. A magas infláció, az energiaválság, az ellátási láncok problémái és a lassuló ipar ellenére idén átlagosan 3,3 százalékos növekedést tudnak felmutatni – az osztrák intézet számítása szerint. 

A hat nyugat-balkáni állam és Törökország 2022-ben hasonló ütemben fog növekedni az előző évhez képest. Más a kép Ukrajna, Oroszország, Belarusz és Moldova esetében. A zuhanás különösen drasztikus lesz Ukrajnában, amely várhatóan gazdasági teljesítményének több mint egyharmadát veszíti el idén. Ezzel szemben ott áll Oroszország, ahol a GDP várhatóan 7 százalékkal fog zsugorodni, így ők egyelőre könnyebben megússzák, mint azt elsőre feltételezték a nyugati intézetek.

Romokban az ukrán gazdaság

A háború továbbra is pusztító hatással van az ukrán gazdaságra: a károk a lakó- és nem lakóépületekben, továbbá az infrastruktúrákban meghaladják a 2021-es ukrán GDP 60 százalékát.

Miközben Ukrajna alkalmazkodik a háborúhoz, a gazdasági tevékenység kezd lassan helyreállni mind a feldolgozóiparban, mind a szolgáltatási szektorban, és több vállalat elkezdte újraindítani a tevékenységét. A kapacitáskihasználtság azonban továbbra is 40 százalékkal alacsonyabb, mint a háború kezdete előtt. 

A költségvetés hiány idén várhatóan eléri a GDP 20 százalékát.

Ennek nagy részét hitelfelvételből finanszírozzák majd, ami kockázatot jelent az ország államadósságának fenntarthatóságára nézve.

Oroszország eddig stabil

Moszkva eddig jobban megbirkózott a szankciókkal, mint azt tavasszal előre látni lehetett – derült ki a kutatásból. A meredeken alacsonyabb import és az energiaexportból származó továbbra is magas bevételek ötéves csúcsra emelték a rubel árfolyamát – az euróval és az amerikai dollárral szemben.

Oroszország idei recessziója valószínűleg alacsonyabb lesz, mint ahogy azt előre várták. Az erős rubel és a lakosság és a költekezéstől való tartózkodás is visszafogja az inflációt, amely 2022-ben 16 százalék körül alakul. Rövid távon az ország ráadásul az EU olajembargójából is profitált az osztrák kutatóintézet szerint, hiszen tovább emelkedtek az olajárak.

A cikkben összegzett tanulmányt itt érik el az olvasóink, ahol táblázatban láthatók a kutatóintézet várakozásai, többek között a magyar adatokkal.

Rovatok