Index Vakbarát Hírportál

Van rosszabb, mint az energiaválság?

2022. július 16., szombat 14:25

Az energia, a benzin és a kőolajalapú mezőgazdasági termékek ára mellett a gabona és az étolaj ára is az egekbe szökhet, mert Ukrajna jelentős exportőr. A BlackRock alapítója szerint nem beszélünk eleget az élelmiszerválságról.

Az olaj és az ásványi anyagok árának megugrása az ukrajnai háború megkezdése után elterelte a befektetők figyelmét az élelmiszer-infláció hosszú távú és veszélyesebb hatásairól – figyelmeztetett a BlackRock befektetés-kezelő vállalat alapítója, Larry Fink.

Az egyetlen dolog, ami miatt aggódom, amiről nem beszélünk eleget, az az élelmiszer. Ez nem csak az inflációval kapcsolatos aggodalom. Geopolitikai aggályok is vannak, amelyek ebből fakadnak

– hangsúlyozta a Financial Timesnak adott interjújában a szakember.

Az energia, a benzin és a kőolajalapú mezőgazdasági termékek ára az év elején ugrott meg, amikor a nyugati országok szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben. A gabona és az étolaj költségei is súlyosan érintették őket, mivel Ukrajna jelentős exportőr.

Az olaj a héten kezdett visszaesni a háború előtti szintre, mivel a kereskedők a fogyasztás erőteljes visszaesésére készülnek. Az élelmiszerár-infláció azonban továbbra is magas.

Ukrajnában óriási pusztítás történt a termőföldeken. Globálisan a műtrágya ára majdnem 100 százalékkal emelkedett, és ez a többletköltség csökkenti a mezőgazdaságban használt műtrágya mennyiségét. Ez világszerte károsítja a termés minőségét

– magyarázta a szakember.

A Világbank jelentős drágulásra figyelmeztet

A Világbank az invázió kezdete után közzétett előrejelzése szerint az élelmiszerárak idén 20 százalékkal fognak emelkedni világszerte. A hatás különösen súlyos következményekkel járhat Afrikában, ahol a saját élelmiszer-termelés mellett általában Ukrajnából importálnak gabonát. A műtrágyaárak ott 300 százalékkal emelkedtek, és az Afrikai Fejlesztési Bank szerint a kontinens 2 millió tonnás hiányt szenved. A bank jóváhagyott egy 1,5 milliárd dolláros programot, hogy segítse a gazdákat a hiány pótlásában, de figyelmeztet, hogy a teljes termelés idén 20 százalékkal csökkenhet.

Janet Yellen, az Egyesült Államok pénzügyminisztere pénteken kijelentette, hogy a világ „rendkívül nehéz időszak elé néz a globális élelmezésbiztonság szempontjából”, és sürgette a vezető nemzetekből álló G20-csoportot, hogy állítsa le az élelmiszerkészletek felhalmozását és az élelmiszerexport korlátozását. Ehelyett nyújtson további pénzügyi segítséget az élelmezésbiztonsággal küzdő országoknak és embereknek.

Bill Gates, a Microsoft társalapítója hasonló aggodalmakra hívta fel a figyelmet. Szerinte az ukrajnai háború miatt csökkenő búza-, étolaj- és egyéb élelmiszerkészletek „növelik az élelmiszerárakat, ami miatt nő az alultápláltság és az instabilitás az alacsony jövedelmű országokban”.

Csak a remény maradt?

Míg egyes fogyasztási cikkek gyártói és élelmiszer-kiskereskedők azt mondják, reménykednek abban, hogy az élelmiszerár-infláció enyhülni kezd, mások a legrosszabbra készülnek.

A rágcsálnivalókat gyártó Mondelez olyan mértékű inflációt tapasztal az étolajok és a gabonafélék terén, hogy néhány alapanyagot más, könnyebben elérhetővel helyettesítenek. A General Mills is jelentős inflációt jósol, szerintük akár a 14 százalékot is elérheti. Jeff Harmening vezérigazgató a múlt hónapban azt mondta, hogy „a fogyasztói vásárlóerő csökkenésére” számít.

(Borítókép:  Stefani Reynolds / AFP)

Rovatok