Index Vakbarát Hírportál

Mutatjuk a Lidlt, ami öt éve nem nyithat ki Budapesten

2022. július 17., vasárnap 06:13

Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Önkormányzata az alábbi közlemény megjelentetését kérte, amit változtatás nélkül közlünk:

„Nem helytálló, hogy a Lidl építkezése miatti jogvita a diszkontlánc és az Önkormányzat egyezségével zárult. A jogvita középpontjában nem az állt, hogy a diszkontlánc jogszerűen járt-e el akkor, amikor a kerületi építési szabályzatban foglaltak ellenére lebontotta a Fehérvári úton álló ipari épületet. A valóság az, hogy a szabálytalan építkezésről folytatott jogvita hatósági természetű volt, így azt nem az Önkormányzat és a diszkontlánc egyezsége zárta le, hanem közigazgatási eljárásban került megállapításra, hogy a Lidl szabálytalanul építkezett. Az új épület fennmaradhatóságát eldöntő államigazgatási – tehát nem önkormányzati – feladatkörbe tartozó építésügyi hatósági eljárás jelenleg is folyik. A helyi építési szabályzat az eredeti épület elbontását nem tiltotta, azonban a bontást követően új épületként csak az eredetinél kisebb épület építését tette volna lehetővé.”

Ugyan a szabálytalan építkezésről folytatott jogvita lezárult az áruházlánc és az Újbudai Önkormányzat között, a nyitás időpontját erősen befolyásolja, hogy mikorra készül el az új kerületi építési szabályzat.

A Lidl Budán, a XI. kerületben még 2017-ben kezdett el egy olyan beruházást amely miatt később jogvita bontakozott ki a vállalat és az újbudai önkormányzat között: a középpontban a kezdetektől az állt, hogy diszkontlánc jogszerűen járt-e el akkor, amikor a kerületi építési szabályzatban foglaltak ellenére lebontotta Fehérvári úton álló ipari épületet. Az évek óta húzódó vitára tavaly pont került: a felek megegyeztek, ezért kinyithat 2017 óta üresen álló áruház. Valamikor.

Novemberben lesz 22 éve, hogy Magyarországon megjelent a Lidl: a német diszkontláncnak mára az országban 191 áruháza van és ezáltal 8500 embernek ad munkát. A vállalat Budapesten jelenleg 42 áruházat működtet, ami lehetne 43 is, ha az egyikkel kapcsolatban a diszkontlánc 2017 óta nem állt volna jogvitában a XI. kerülettel. A nézeteltérés központi eleme a kezdetektől az volt, hogy a Fehérvári út 70/A sz. alatti telken bontást vagy csak átépítést végzett-e az áruházlánc.

A Lidl mindvégig azt hangoztatta, hogy ők a Fehérvári út – Galambóc utca sarkán található elavult csarnok homlokzatát csak átalakították, ráadásul mivel a Galambóc utca felőli részen az eredeti épületből egy falszakaszt is meghagytak, ezzel 100 százalékosan lefedték az átalakításra vonatkozó szabályokat, ami pedig nem engedélyköteles tevékenység. Újbuda viszont teljesen másképp látta a helyzetet: szerintük a telken nem átalakítás, hanem építkezés zajlott, mivel szemmel látható volt, hogy az élelmiszerlánc földig rombolta a régi épületet, hogy utána annak a helyére egy új áruházat húzzon fel. Ezt pedig az önkormányzatnál engedélyeztetnie kellett volna Lidlnek a helyhatóság álláspontja szerint. A két fél között így kezdődött tehát a pro és kontra érveléssorozat, amelyet tavaly decemberben sikerült lezárni: egyezségre jutott két fél, és akkor úgy tűnt, hamarosan kinyitja kapuit az áruház. 

Borsos ára van a szabálytalan építkezésnek

Újbuda önkormányzata a 2021. november 18-i ülésén döntött arról, hogy településrendezési szerződést köt a Lidl Magyarország Bt.-vel a Fehérvári út 70/A sz. alatti ingatlanon megépült beruházás ügyében – tájékoztatta az Indexet Várkonyi Gyula, az Újbudai Polgármesteri Hivatal kommunikációs vezetője.  Elmondása szerint mind a két fél vállalt valamit azért, hogy kinyithasson az áruház. A Lidl például nemcsak arra bólintott rá, hogy fákat ültet majd az üzlet környékére, hanem arra is igent mondott, hogy a jövőben egy 720 négyzetméteres zöldfelülettel élhetőbbé teszi a környéket. Továbbá a diszkontlánc megígérte, hogy a Galambóc utca és a Nádorliget utca találkozásánál vízelvezetési feladatokat végez majd el, illetve hogy 250 millió forinttal hozzájárul a környék közlekedésének és humán infrastruktúrájának fejlesztéséhez.

Várkonyi Gyula azt viszont még nem tudta megmondani, hogy ha a kerület településrendezési hozzájárulás címszó alatt hozzájut ehhez a félmilliárd forinthoz, akkor azt pontosan mire fogják felhasználni. Arról sem tud semmit az önkormányzat, hogy mikor nyithat ki végül az élelmiszerüzlet. Várkonyi Gyula csak annyit közölt, hogy az önkormányzat megkezdte a kerületi építési szabályzat módosítását, amelynek jóváhagyása az egyeztetési folyamat lezárta után történhet meg, ám hogy az mikor zárul le, arra nem kaptunk választ. Az önkormányzat ezzel a módosítással az építési terület határain akar változtatni: ezzel nem csak az akarják elérni, hogy a Lidl szüntesse meg a Galambóc utca felé eső öt méter széles előkertjét, hanem azt is, hogy alakítsák át 720 négyzetméter nagyságú közparkká az áruház melletti Nagysurány utca 4–6. szám alatti telkeket. 

A Lidl semmit nem tud a nyitás időpontjáról

Az üzlet várható nyitási dátumával kapcsolatban a Lidl sajtóosztálya sem tudott felvilágosítást adni. Tőzsér Judit, a Lidl kommunikációs vezetője csupán annyit mondott, hogy ők is a kerületi építési szabályzat módosítását várják, mert akkor neki tudnának kezdeni a kerület által elrendelt feladatoknak. Mivel a dokumentum még nem készült el, így a kommunikációs vezető még megtippelni sem tudta, hogy mikor nyithat ki az öt éve üresen álló áruház. Ez egyébként komoly veszteséget okozhatott a Lidlnek, bár erről nem nyilatkoztak üzleti titokra hivatkozva. Ahogyan azt is üzleti titokként kezeli a lánc, mekkora beruházás volt  az üzlet megépítése. Mindössze annyit tudtunk meg, hogy ha egyszer kinyithat a Fehérvári út- Galambóc utca sarkán, üresen álló 1733 négyzetméteres áruház, akkor az 40 főt fog foglalkoztatni.

(Borítókép:  Akos Stiller / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok