Index Vakbarát Hírportál

Gázszállítás: Kína fürdik az orosz gázban, Európában fennakadások vannak

2022. július 18., hétfő 18:59

A Gazprom július 17-én rekordot ért el a Kínába szállított orosz gáz mennyiségében a Szibéria Ereje gázvezetéken keresztül – olvasható a holding hétfői közleményében.

A gázt a Gazprom és a kínai CNPC közötti hosszú távú szerződés alapján szállítják. Korábban a gázgyártó azt mondta, hogy a Kínába szállított orosz vezetékes gáz 63,4 százalékkal nőtt 2022 első félévében – írja a TASZSZ.

Tavaly a Gazprom a Szibéria Ereje révén 10,39 milliárd köbméter gázt szállított Kínába, ami 2,5-szeres a 2020-ban szállított mennyiséghez (4,1 milliárd köbméter) képest.

Mindeközben a Gazpromvis maiornak nyilvánította a gázszállítások fennakadását, legalább egy nagyfogyasztó esetén. Az orosz vállalat leveléből kiderült, hogy a Gazprom a rajta kívül álló rendkívüli körülmények miatt nem tudta teljesíteni szállítási kötelezettségeit. 

A vis maior intézkedés egy olyan záradék, amelyet akkor alkalmaznak, ha egy vállalkozást az ellenőrzésén kívül eső okok sújtanak, és a június 14-étől kezdődő szállításoktól kezdve lépett életbe. A Reuters forrásai szerint a levél az Északi Áramlat 1 gázvezetéken keresztül történő szállításokra vonatkozik – ez Németországra és az azon túlra vezető fő szállítási útvonalakat érinti.

Rovatok