Index Vakbarát Hírportál

Putyin: Értsék meg, hogy a szankciók hatástalanok

2022. július 18., hétfő 15:59

Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn egy konferencián egyértelművé tette: lehetetlen elzárni Oroszországot a világ többi részétől. Továbbá azt is hangsúlyozta, hogy a nyugati országok által bevezetett szankciók nem fogják visszaforgatni az időt Oroszország fejlődésében.

Mióta február 24-én csapatokat küldött Ukrajnába, Oroszországot a világgazdaságtól való elszigetelését célzó nyugati szankciók sorozata sújtotta. Ezek számos orosz nyersanyagot érintettek, továbbá megfosztották Moszkva hozzáférését számos nyugati technológiától. 

„Nemcsak korlátozásokat, hanem a külföldi high-tech termékekhez való hozzáférés majdnem teljes lezárását szándékosan használják országunk ellen” – mondta Putyin a kormányzati szereplők előtt egy videokonferencián. Majd úgy folytatta:

Nyilvánvaló, hogy ezek a szankciók hatalmas kihívást jelentek országunknak, de nem fogjuk feladni, és nem lesznek zűrzavaros állapotok, ahogy azt egyes »jóakaróink« jósolják. Nem fogunk évtizedeket visszamenni az időben.

Putyin szerint Oroszországnak saját hazai technológiát és technológiai cégeket kell fejlesztenie. Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter pedig azt mondta, hogy az orosz technológiai szektor támogatása most elsődleges, de minden egyes rubel állami támogatáshoz legalább három rubel magánberuházásnak kell társulnia.

Európa lassan padlóra kerül

„Megkérdőjeleződik a társadalmi béke Németországban” – jelentette ki Robert Habeck, Németország alkancellárja 2022 július 7-én. Ennél az egyszerű mondatnál semmi sem mutatja jobban, hogy Oroszország mennyire sarokba szorította Európát.

Az EU azonban elkezdett felkészülni a legrosszabbra, négy lépésből álló tervet készítettek egy esetleges energiaválság kezelésére.

Németországban – amely földgázimportjának mintegy harmadát Oroszországtól kapja – az energiaszámlák várhatóan még tovább és még drámaibban emelkedni fognak. A gázárak emelkedése pedig komoly veszteségeket okoz a vállalatoknak. A német gazdaságot a pénzügyi összeomlás fenyegeti.

A Gazprom Európát már hónapok óta szorongatja. Az S&P Global piackutató cég számításai szerint júniusban Oroszország mindössze 4,7 milliárd köbmétert szállított Európába, ami alig egyharmada a 2021 elején mért szintnek. A legnagyobb gázszállítások az Északi Áramlaton érkeztek. Július 11-én reggel Oroszország – ahogy arról lapunk is beszámolt – leállította az összes gázexportot az Északi Áramlaton keresztül, tíznapos karbantartási munkálatokra hivatkozva. Ez azért történt, mert egy létfontosságú turbina javításra szorul, és a Siemens Energy Kanadába szállította javításra.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a Stratégiai Fejlesztési és Nemzeti Projektek Tanácsának ülésén 2022. július 18-án. Fotó: Sputnik / Pavel Byrkin / Kremlin / Reuters)

Rovatok