Index Vakbarát Hírportál

Itt vannak a világ legjobb légitársaságai

2022. július 18., hétfő 07:07

Az AirlineRatings.com repülésbiztonsági és termékértékelő oldal közzétette a világ legjobb légitársaságainak listáját. 2022-ben az év légitársasága a Qatar Airways lett.

Az AirlineRatings.com Airline Excellence Awards-díját, amely a legjobb légitársaságokat díjazza, a világ különböző pontjain élő szerkesztők állítják össze egy objektív módszertan alapján. Kiemelten fontos a rangsorolásban a biztonsági és termékminősítések, az utasok véleménye, a flotta kora, a nyereségesség és a légitársaság környezetvédelmi elkötelezettsége is. 

Az első húsz közé kerüléshez a légitársaságoknak hétcsillagos biztonsági minősítést kell elérniük és vezető szerepet kell mutatniuk az utasok kényelmét szolgáló innováció terén.

2022-ben az év légitársasága a Qatar Airways lett, megelőzve az Air New Zealandot és az Etihad Airwayst.

A TOP 20 légitársaság további sorrendje: Korean Air, Singapore Airlines, Qantas, Virgin Australia, EVA Air, Turkish Airlines, All Nippon Airways, Cathay Pacific Airways, Virgin Atlantic, Japan Air Lines, JetBlue, Finnair, Emirates, Hawaiian, Air France/KLM, Alaska Airlines és British Airways.

A lap szerint a Qatar Airwayst az iparágban betöltött vezető szerepéért, az innovációiért és termékeiért díjazták, valamint azért, mert a cég elkötelezett maradt a világ legfontosabb hosszútávú légi útvonalainak nyitva tartása mellett az elmúlt 30 hónapban, a pandémia időszakában. Ez azt eredményezte, hogy a dohai székhelyű légitársaság rekordnyereséget ért el, annak ellenére, hogy számos korlátozott járatán veszteséges volt.

Az AirlineRatings.com főszerkesztője, Geoffrey Thomas arra is felhívta a figyelmet, hogy a Qatar Airways számos iparági elsőséget tudhat magáénak. Elsőként végezte el az IATA fontos IOSA biztonsági auditját, és elsőként teljesítette az AirlineRatings és a Skytrax által elfogadott Covid-auditot is. 

A Qatar az „Év légitársasága” mellett a Közel-Kelet legjobb légitársasága és a „Legjobb üzleti osztály címeket is elnyerte.

Az Airline Excellence Awards másik nagy győztese idén az Air New Zealand lett, amely a top20-as rangsorban a 2. helyet kapta, emellett pedig a Csendes-óceán legjobb légitársasága cím, illetve a legjobb prémium turistaosztály és a legjobb turistaosztály is az övék. 

A Singapore Airlines vihette haza a Legjobb első osztály díját, és övék a Legjobb váróterem díja is. 

A Virgin Australia nyerte a legjobb légiutas-kísérő személyzetnek járó díjat, az Emirates pedig a legjobb fedélzeti szórakoztatásért járó elismerést.

Idén több új díjkategóriát is bevezettek. Az Etihad Airways lett a legkörnyezetbarátabb légitársaság, a Korean Air a legjobb teherszállító légitársaság, a Vietjet pedig a legjobb ár-érték arányú légitársaság.

A Qantaslink nyerte a legjobb regionális légitársaságnak járó díjat.

A legjobb fapados légitársaságok a következők lettek: Southwest (Amerika), easyjet (Európa), Jetstar (Ázsia/csendes-óceáni térség), valamint a Fly Dubai (Közel-Kelet).

(Borítókép: Nicolas Economou / NurPhoto / Getty Images)

Rovatok