Index Vakbarát Hírportál

A Jobbik arra kéri Matolcsy Györgyöt, hogy vonja be az ötforintost

2022. július 19., kedd 15:46

Balassa Péter, a Jobbik politikusa kivonatná az ötforintost a forgalomból.

Balassa Péter szerint a forint inflálódásának következtében már nem gazdaságos forgalomban tartani az ötforintost, ezért Matolcsy Györgynek a lehető legrövidebb időn belül élnie kellene a törvény biztosította jogával annak érdekében, hogy kivonja a pénzérmét a forgalomból. 

Az ellenzéki politikus határozati javaslatában arra is felhívta a figyelmet, hogy amikor 2008. március 1-jén a Magyar Nemzeti Bank bevonta az egy- és kétforintos érméket, az 3–4 milliárd forintot takarított meg a nemzetgazdaságnak. Az azóta eltelt időben a pénzromlás üteme még inkább felgyorsult, aminek kézzelfogható jele a forint inflálódása, az árak drasztikus emelkedése és a háztartások eladósodása. 

Az öt forintos érme a saját anyagköltségét sem éri meg, fizetőeszköz mivoltánál többet érne kilós színesfémhulladékként, ez pedig mindennél jobban szemlélteti a pénz romlását

– tette hozzá a Jobbikos politikus. 

Az ötforintos súlya 4,2 gramm, anyaga réz, cink és nikkel. 238 darab ad ki egy kilót, ami 1 190 forintot ér. A háztartási sárgarézhulladék kilós átlagára a színesfémátvevőknél jelenleg 1 500 forint – írta, majd hozzátette, ha az ötforintost a háztartási sárgarézhulladékba leadhatnánk, legalább 300 forintot keresnénk rajta. 

Látható tehát, hogy a Magyar Államnak ezt a pénzt forgalomban tartani nem gazdaságos, hiszen a csaknem 700 millió darab nagy veszteséget termel. Az érme bevonása – még a kerekítésből származó kiadások mellett is – több mint tízmilliárdos megtakarítást jelenthet a központi költségvetésnek, amely összeget a forráshiánnyal küzdő szociális területre lehetne átcsoportosítani – zárta a javaslatát. 

Rovatok