Index Vakbarát Hírportál

Villamosenergia-állomást fejlesztenek Kerepesen

2022. július 19., kedd 08:40

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. európai uniós támogatással fejleszti kerepesi alállomását. A beruházás lehetővé teszi az új naperőművek hálózatba integrálását.

Az Európai Unió és a kormány 2,702 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a fejlesztéshez a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz keretében. A kormány Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének elfogadásáig a projektet a Nemzeti Helyreállítási Alapból előfinanszírozza – közölte a társaság kedden az MTI-vel.

A MAVIR Zrt. Kerepes alállomásának fejlesztésével további naperőművek hálózatba fogadásának lehetőségét segíti elő és az ellátásbiztonság fenntartását is szolgálja. A projekt, azontúl, hogy újabb megújuló kapacitások csatlakozását teszi lehetővé, növeli a villamos energiai ellátásbiztonság szintjét, mivel a 220 kilovoltos hálózat jelentős szerepet játszik Budapest és az agglomeráció keleti és déli térségeinek ellátásában.

A fejlesztés révén a magyar villamosenergia-termelés szén-dioxid-kibocsátása csökkenthető, így mérséklődik a globális felmelegedésre gyakorolt hatása.

A projekt befejezésének tervezett időpontja 2024. augusztus vége.

Rovatok