Index Vakbarát Hírportál

Itt a lista, ennyit fogyasztanak a háztartási gépek

2022. július 21., csütörtök 18:19

A Magyar Villamos Művek összegyűjtötte, hogy mire elég néhány kilowattóra. Táblázatukból kiderül, hogy egy-egy háztartási gép mennyi energiát fogyaszt. Ebből nyilvánvalóvá válik, hogy kevésnek bizonyulhat a kormány által meghatározott kedvezményes keret.

Elég szűkös lehet a kormány által meghatározott keret, ha havonta csak 210 kilowattóra áramot akar fogyasztani. A Magyar Villamos Művek (MVM) táblázata szerint ha egy négytagú család elektromos tűzhelyen mindennap elkészíti a meleg ételt ebédre és vacsorára, az havi szinten 80-100 kilowattóra áramot használ fel. A fagyasztó és a hűtő külön-külön ugyancsak 1-1 kilowattórát használ, 30 nappal megszorozva havonta 60-60 kilowattóra áramot fogyasztanak.

Tehát

ha semmi másra nem használnak áramot, akkor ezen berendezések működtetésével már elérhetik a 210 kilowattórás áramkeretet.

Egy heti mosásra az MVM 10 kilowattóra áramhasználattal számol egy négytagú családnak. A mikrohullámú sütőben 5 adag fagyasztott étel felmelegítése 1 kilowattóra, és ugyanennyit fogyaszt egy mobiltelefon feltöltése is száz alkalommal. Hat-kilenc óra tévénézés és háromórányi számítógépezés 1 kilowattóra áramot használ el. Tehát már kizárólag számítógépezéssel és tévézéssel is könnyen elérhető a megadott keret. Mindez mosás, főzés, sütés és hűtőhasználat nélkül. 

Az MVM részletes fogyasztási adatai:

Mosógép:

Villanyégő:

Az MVM hozzáteszi: az adatok átlagteljesítményű eszközök szokásos használatával, körülbelüli becslésen alapulnak.

Ha kérdése van, az MVM honlapján a Részletes információk fülön összeszedték a legfontosabb válaszokat az alábbi kérdésekre:

A gázról pedig ezekre:

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Németh Szilárd kormánybiztos a Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány energia-veszélyhelyzetet hirdetett, és a rezsicsökkentésen is változtat. Az eddig megszokott, rezsivédett gáz- és áramár csak az átlag magyar háztartás fogyasztásának mértékéig marad érvényben, aki havonta e felett használja a villamos energiát, illetve a földgázt, a piaci árakat lesz kénytelen kifizetni már augusztustól. A rezsicsökkentés korlátozásának részletszabályozásai alapján az Index táblázatában látható, hogy hogyan változnak augusztus elsejétől az áram és a földgáz után fizetendő költségek.

(Borítókép: Michal Fludra / NurPhoto via Getty Images)

Rovatok