Index Vakbarát Hírportál

Bankvezérek vitáztak az MCC Feszten, az OTP-vezér üzent a részvényeseknek

2022. július 29., péntek 21:51

„Miért jó egy bank, ha magyar?” címmel tartott panelbeszélgetést a Matthias Corvinus Collegium által szervezett MCC Feszten Sebestyén Géza, az MCC Gazdaságpolitikai Intézetének vezetője Hegedüs Évával, a Gránit Bank elnök-vezérigazgatójával, Csányi Sándor OTP-vezérrel és Puskás Andrással, a Magyar Bankholding elnök főtanácsadójával.

Arra kérdésre, hogy összefügg-e egy bank bármely erőssége a magyar tulajdonosi háttérrel, magyarsággal, Puskás András azt válaszolta, hogy amíg a fúzió nem fejeződik be, addig elsődlegesen a magyar gazdaság fejlesztésére fognak koncentrálni, már csak azért is, mert 30,5 százalékban tulajdonosuk a magyar állam.

Csányi Sándornak azonban közbekérdezett, hogy kik a holding további tulajdonosai a 30,5 százalékos állami tulajdonon felül.

Puskás András erre azt válaszolta, hogy pénzalapok, amelyekről jelentek meg információk a sajtóban is. „Ennyire transzparens a Magyar Bankholding és az MKB tulajdonosi szerkezete” – reagált Csányi Sándor, majd kijelentette, hogy a tőzsdei működésnél nincs transzparensebb.

Hegedüs Éva úgy véli, nem a bank nemzetiségével, hanem kizárólag a szolgáltatás minőségével lehet versenyezni, 

A kerekasztal-beszélgetésen a háborúval kapcsolatban az OTP-vezér azt mondta, a bankcsoport oroszországi és ukrajnai érdekeltségei stabilan működnek, igaz, az első félévi eredményeiken nyilván tükröződnek majd az orosz–ukrán konfliktus hatásai.

Csányi Sándor a kisrészvényeseknek azt üzente, hogy tartsanak ki, és ne adják el részvényeiket, mivel egyszer újra húszezer forint környékén is lesz az árfolyam. 

Az elnök-vezérigazgató szerint az elmúlt harminc évben is voltak különböző válsághelyzetek, amelyeket az OTP mindig át tudott vészelni, mivel a bankcsoport mindig magas tartalékolási szintekkel dolgozott.  

„Akkor kell óvatosnak lenni, mikor jól mennek a dolgok” – tette hozzá.

Puskás András, az MKB-t, a Budapest Bankot és a Takarékbankot tömörítő Magyar Bankholding elnöki főtanácsadója szerint 2024 végére teljesen összeolvadhatnak a tagbankok, addig azonban az a céljuk, hogy megerősítsék, illetve javítsák a most meglévő piaci pozícióikat Magyarországon.

Hegedüs Éva szerint a bankoknál nem a tulajdonosi kör összetétele számít, hanem a teljesítmény, valamint az, hogy milyen szolgáltatásokat tud nyújtani az ügyfeleinek. Úgy véli, a működés sikere három kulcsfontosságú elemből tevődik össze: az első a tőke nagysága, a második a stratégia milyensége, a harmadik pedig a menedzsment színvonala.

A Bankholding később jelezte, hogy a sajtó legtöbb tudósításából kimaradt, hogy Csányi Sándor azt követően fogalmazott meg támadó jellegű kérdést a Bankholding tulajdonosi köréről, hogy Puskás András felhozta, vajon teljes mértékben magyar bankként gondolhatunk-e az OTP-re, tekintve, hogy jelentős részben külföldi intézményi befektetői tulajdonban van.

(Borítókép: Csányi Sándor. Fotó: Karip Tímea / Index)

Rovatok