Index Vakbarát Hírportál

Negyedével csökken a búzatermés

2022. július 29., péntek 11:57

A nagy hőség és aszály miatt idén korábban befejezték a kalászosok betakarítását. A szántóföldi növények hozamai elmaradnak a sokévi átlagtól. Őszi búzából 3,9 millió tonnát, őszi árpából 1,4 millió tonnát, repcéből pedig 450 ezer tonnát takarítottak be – közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

A betakarítási munkák eredménye alapján már a nyár közepe óta érzékelhető volt, hogy kettészakad az ország. Az Alföldön, Észak-Magyarországon és Közép-Magyarországon nagyon gyenge lett a termés átlaga és minősége, míg a Dunántúlon átlagosnak mondható eredmények születtek – tájékoztatott az államtitkár.

Az őszi búza termésátlaga elmarad az eredeti várakozásoktól, országosan mindössze 4,2 tonna terményt takarítottak be hektáronként, az előzetes várakozásoknak megfelelően pedig az összesen 932 ezer hektár területről 4 millió tonna alatt maradt a termésmennyiség.

Ez közel negyedével kevesebb, mint az elmúlt öt év átlaga.

Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében nem érte el a 3 tonnát sem a hektáronkénti hozam, míg a dél-dunántúli és nyugat-dunántúli megyékben 6 tonnás hektáronkénti eredményt értek el a termelők.

Őszi árpából a legalacsonyabb termésátlagot Nógrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből jelentették, 2,6-2,7 tonna hektáronkénti hozammal. A keleti megyék többségében, illetve Pest megyében is 4 tonna alatt maradt a hektáronkénti termésátlag. A Nyugat- és Dél-Dunántúlon, valamint Fejér megyében a legjobb az őszi árpa termésmennyisége, így alakult ki végül a hektáronként 4,5 tonnás országos átlag.

A repcét 205 ezer hektárról 2,2 tonna egy hektárra jutó termésátlaggal takarították be, az országos össztermés 450 ezer tonna lett. A rozs, a tritikálé, a tavaszi árpa és a zab minősége és mennyisége ugyancsak nagy területi aránytalanságot mutat.

Feldman Zsolt kitért arra is, hogy a szalma minősége szintén gyenge, és a mennyisége is kevés. Az államtitkár arra kéri a növénytermesztő gazdálkodókat, hogy fokozottan figyeljenek az állattartók igényeire, és segítsék őket az állatok ellátásához szükséges szalma biztosításával.

A rendkívüli időjárás okozta károk a mezőgazdaságban egyre komolyabb helyzetet teremtenek az országban, az államtitkár szerint 

Európa területének közel felén szenvednek a gazdálkodók a csapadék hiányától.

Hazánkban július közepére az ország területének döntő többségén súlyos vagy nagy fokú aszály alakult ki, veszélyben van az idei kukorica- és napraforgótermés – tette hozzá Feldman Zsolt.

Az Alföldön elmaradhat az aratás az aszály miatt

Az Index ebben a cikkben számolt be arról, hogy egyre súlyosabb gondokat okoz a szárazság a mezőgazdaságban, több mint egymillió hektáron keletkezett kár. A kormány aszály-vészhelyzeti operatív törzset hoz létre a rendkívüli helyzet és az energiaárak mezőgazdaságban okozott következményei­nek kezelése érdekében. A tavasszal elvetett kapásnövényekre is rendkívül rossz hatással van a szárazság, ugyanakkor míg az ország egyes területein még van némi remény, addig az Alföldön és Közép-Magyarország területén idén nem arathatnak a gazdák.

Rovatok