Index Vakbarát Hírportál

Kiáll a katások mellett a BKIK

2022. július 30., szombat 06:44

A katás adózással kapcsolatos javaslatokkal fordul a kormányhoz a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK). A BKIK gazdaságfejlesztési és szolgáltatási igazgatója kiemelte: a jogi személyeknek számlázók esetében olyan katásokról van szó, akik nem csupán egy bújtatott állandó foglalkozást akartak elfedni.

Kerékgyártó Gábor, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) gazdaságfejlesztési és szolgáltatási igazgatója hangsúlyozta, a BKIK a törvényben foglaltak alapján nem érdekképviselet, hanem egy érdekközvetítő, érdekegyeztető szervezet, aminek minden gazdasági szereplő jogos szempontjait figyelembe kell venni. Ezért ők már két évvel ezelőtt jelezték, hogy a katával problémák vannak.

Az érintettek elismerik, hogy nem tartható fenn 10 éven keresztül a havi 50 ezer forint adó, azonban az adónem egyszerűsége miatt nagy népszerűségnek örvend, tehát azt szeretnék, ha ez megtartható volna. Mint mondta, ez részben megtörtént, mivel az új törvény a régi szigorúbb változata, de nem ad megoldást az elmúlt időszak problémáira. A legnagyobb gondot az okozta, hogy a katatörvény miatt a nem katások nagyobb hátrányba kerültek, ami miatt ők is igyekeztek katások lenni: így nőhetett 450 ezerre a számuk. Emiatt azt javasolták, az adókedvezmény miatt áttérőket vissza kell terelni eredeti helyükre. A lakosságnak szolgáltatók, az üzleti köröknek szolgáltatók és a főállás mellett másodállásban katázóknak maradhatnának. Ám az igazgató kihangsúlyozta, az általuk javasoltakat aligha vették figyelembe a törvény módosításakor. 

Adózásimérték-különbséget javasolnak

A jogi személyeknek számlázók esetében olyan katásokról van szó, akik nem csupán egy bújtatott állandó foglalkozást akartak elfedni – tette hozzá. Azt pedig, hogy egy eseményhez állandó munkatársakat vegyenek fel, aligha kivitelezhető. Emiatt a két csoport között azt javasolták, legyen adózási mérték különbség közöttük és egy adóemelést, ami 100–150 milliárd forintot jelentett volna a költségvetésnek. 

Kerékgyártó Gábor a Piac Profitnak elmondta, az összegyűjtött problémákat eljuttatják a döntéshozókhoz és megfontolásra javasolják, hogy az új jogszabály bevezetése január elsejére tolódjon. 

Mint arról korábban beszámoltunk, július 19-én Novák Katalin aláírta a katatörvény módosítását. A részletek a Magyar Közlönyben hétfőn éjszaka jelentek meg. Szeptember elsejétől csak főállású egyéni vállalkozó katázhat. Az adónem alá tartozó vállalkozóknak csak lakossági ügyfelektől lehet bevételük, vállalkozástól vagy jogi személytől nem. 

(Borítókép:  Papajcsik Péter / Index)

Rovatok