Index Vakbarát Hírportál

Rezsicsökkentés: a napelemek még hagyján, de az igazán durva az, ami a kandallópiacon van

2022. augusztus 5., péntek 12:34

Váratlan adatok láttak napvilágot: az eMAG 2022. júliusi értékesítéseiből kiderült, hogy jelentősen megnőtt az érdeklődés a kandallók iránt, és ez különösen igaz lett a szilárd fűtőanyaggal használható típusokra. Ezzel párhuzamosan a napelemek is szép számmal fogytak.

Az internetes áruház adataiból kiderült, tízből hét vásárló rendelt szilárd tüzelésű kályhát vagy kandallót, három pedig napelemes technológiájú terméket július folyamán. Továbbá idén nyáron jelentősen nőtt a napelemek, illetve a vízmelegítést szolgáló napkollektorok eladása. Az adatok szerint a múlt hónapban az eladások megháromszorozódtak az előző hónaphoz képest. Ennél brutálisabb, hogy a tavalyi év azonos hónapjához viszonyítva

harmincnégyszeres a növekedés.

Az 55–60 ezer forint közötti bruttó eladási átlagára alapján a legtöbben kisebb teljesítményű szetteket rendelnek.

Óriási a kereslet a kandallókra

Idén júniusról júliusra hét és félszeresére nőtt a „kandalló” szóra való keresések száma a vállalat honlapján. Érdekességként említik meg a sajtóközleményükben, hogy „korábban a nyári hónapokban legfeljebb a hűtő-fűtő splitklímákat övezte hasonló mértékű érdeklődés”. A rezsicsökkentést érintő változások bejelentése hatására a szilárd tüzelésű kályhák és kandallók forgalma megnőtt meg. Az adatok szerint júniushoz képest hétszer annyi, tavaly júliushoz képest pedig

MAJDNEM TIZENKÉTSZERESÉRE NŐTTEK AZ ELADÁSOK.

Az elmúlt hónapban ezek a szilárd tüzelésű berendezések adták a teljes forgalom 90 százalékát, az elektromos kandallók pedig a maradék durván 10 százalékot. Ebből jól látszik, hogy az elektromos típusok forgalma sem állt meg. A szilárd tüzelésű fűtőberendezések közül tízből hat vásárló kandallót, négy pedig kályhát rendelt júliusban – derült ki az eMAG sajtóközleményéből.

Teljesen megváltozhat az ingatlanpiac is

Ahogy azt ismertettük, a korábbi rezsicsökkentés kényelmessé tette a fogyasztókat, nem motiválta a lakástulajdonosokat az energiafelhasználást csökkentő beruházásokra. Ám a kormány 2022. július 21-én kihirdette a rezsicsökkentés korlátozásának részletszabályozásait. Ennek értelmében csak az átlagfogyasztás alatt jár a védett ár, ez pedig átforgathatja az ingatlanpiacot. 

Az Indexnek nyilatkozó Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint alapvetően azok az ingatlanok fognak felértékelődni, amelyek vagy kis alapterületűek, vagy újszerű, felújított, új fűtési rendszerrel rendelkeznek. Szerinte ezeknél kifizetődőbb a vásárlóknak, ha az alacsonyabb fogyasztás magasabb vételárral párosul: a magas energetikai árak miatt gyorsabb a megtérülési idő.

Ám lesznek olyan ingatlanok, amelyek egyértelműen a vesztesek közé fognak tartozni. Ebben a csoportban főleg a vidéken található, többgenerációs családi házakat találjuk. Ezekben a házakban vagy csökkentik a fogyasztást, vagy hatékonyabban használják fel az energiát, ha pedig nem tudják finanszírozni az új rezsiköltséget, kénytelenek lesznek megválni az ingatlantól.

(Borítókép:  Rosta Tibor / MTI)

Rovatok