Index Vakbarát Hírportál

Putyin dróton rángatja az energiaárakat, és ez nem ma kezdődött

2022. augusztus 8., hétfő 14:23

Az orosz–ukrán háború ráébresztette Európát arra, hogy mekkora a nyersanyagkitettsége Moszkva felé. Az orosz gázfüggőség a háború előtt negyven százalék volt, tehát az uniós teljes felhasználás negyven százaléka Oroszországtól érkezett. A Gazprom még a háború előtt csökkentette az európai értékesítést, összességében a kínálati változások és a járvány utáni keresletélénkülés együttesen azt eredményezte, hogy Európa-szerte elszálltak az energiaárak. Idővonalon ez a trend még jobban látszik.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke határozottan kijelentette, hogy az oroszok fegyverként használják a kimeríthetetlen nyersanyagforrásukat. Az erre válaszul adott nyugati szankciók teljesen megzavarták az uniós energetikai piacokat. A teljes kontextushoz tartozik, hogy 2021 végén már megérkezett a háború előszele. Pontosabban akkor még csak az látszódott, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök elkezdett valamire felkészülni.

Az Európai Bizottság hivatalos gázpiaci jelentései szerint 2021-ben a Gazprom 137 milliárd köbméter gázt szállított vezetéken keresztül az uniós tagállamoknak. Bár ez hét százalékkal több, mint 2020-ban, ám akkor a koronavírus miatti zárlatok következtében alacsony volt a kereslet. Ha a járvány előtti időszakhoz épest vizsgáljuk, akkor 16 százalékos volt a 2021. évi csökkenés.

A 2021-es alacsonyabb szállítás nagy része az október és december közötti visszaesésnek köszönhető, amikor a Gazprom 24 százalékkal kevesebbet szállított, mint 2020 azonos időszakában. Így már az elmúlt tél előtti bizonytalanságok miatt is soha nem látott árrobbanás volt a piacokon – 2021 év végére már 180 euró/MWh-s rekordszintre emelkedett a gáz ára, ez januárban még csak 15 euró/MWh alatt volt. A Gazprom hagyományosan – évtizedek óta – az EU legnagyobb földgázszállítója, és ez jelentős hatalmat biztosít az oroszoknak arra, hogy a leszállított mennyiségek által könnyen manipulálni tudják az árat. 

Nem most kezdődtek a problémák

A gázellátás növelése lehetséges és szükséges.

Továbbá az orosz elnök az Északi Áramlat 2 gyors német jóváhagyására szólított fel. Majd bejelentette, hogy a hónap derekától csak a hosszú távú ügyfelek kapnak előre megállapodott szállítást csővezetéken keresztül. 

2022-ben minden megváltozott

Ahogy azt a Politico összesítette, a Gazprom 2022. január–júliusi előzetes adatai szerint a volt Szovjetunió területén kívüli országokba irányuló export mintegy 35 százalékkal csökkent a tavalyi évhez képest.

Február 21-én Putyin elismert két kelet-ukrajnai szeparatista régiót, és orosz csapatokat vezényelt be a térségbe. Február 22-én Németország erre válaszul leállította az Északi Áramlat 2 adminisztratív tanúsítását. Február 24-én Oroszország teljes körű inváziót indított Ukrajna ellen. A Brent nyersolaj, a globális olaj referenciaértéke 2014 óta először haladta meg a százdolláros hordónkénti árat.

Az uniós gázárak pedig elérték a 128 euró/MWh szintet.

2022 márciusában az amerikai olaj- és gázipari nagyvállalat, az Exxon bejelentette, leállítja az új oroszországi beruházásokat, és kivonul a Szahalin 1 nevű nagy gázprojektből. A gáz ára elérte a 157 euró/MWh szintet. Később a gáz ára rövid időre 345 euró/MWh-ra emelkedett.

Április 26-án a Gazprom leállította a Lengyelországba és Bulgáriába irányuló szállításokat, mivel a felek nem voltak hajlandók rubelben fizetni. Ezt követően Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője arra figyelmeztetett, hogy minden olyan ügyfél, aki nem hajlandó rubelben fizetni a gázért, a szállítások leállítását kockáztatja.

2022. május 16-án Oroszország leállította a szállításokat Finnországba, amit a nemzetközi szakértők úgy értelmeztek, ez a Kreml válasza Finnország május 12-i NATO-tagsági kérelmére. Öt nappal később a Gazprom lezárta a gázszállításokat a finn Gasumnak, majd teljesen felfüggesztette a gázszállításokat a holland GasTerra cégnek „a rubelben történő fizetés elmulasztása miatt”.

Ezt követően sorra leállították a szállításokat azokban az országokban, ahol a politikai vezetés nem hajlandó rubelben fizetni.

Június 15-én a Gazprom bejelentette, hogy az Északi Áramlaton a kapacitás negyven százalékra fog csökkenni, ezt követően pedig Franciaország és Olaszország is a vártnál kevesebb orosz gázt kap. 

Július 11-én az Északi Áramlat tíznapos éves tervezett karbantartása kezdődött meg. Személyesen Putyin figyelmeztette a világot, hogy a szállítás ismét visszaeshet egy Kanadából származó gázturbina késedelmes visszatérése miatt. Majd július 27-én az Északi Áramlaton keresztül történő szállítás a kapacitás húsz százalékára csökkent – várhatóan ennyi is fog maradni. Putyin a Nyugatot, a Nyugat pedig Putyint okolja a szállítások csökkenése miatt.

A Gazprom szerint a Moszkva elleni nyugati szankciók „lehetetlenné teszik” a Siemens gázturbina visszahozatalát. Olaf Scholz német kancellár a napokban azt válaszolta erre, hogy „semmi sem áll a további gázszállítás útjában”.

(Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök a Biztonsági Tanács tagjaival 2022. február 21-én Moszkvában. Ezen a napon döntött a kelet-ukrajnai lázadó köztársaságok függetlenségének elismeréséről. Fotó: Alexey Nikolsky / Sputnik / Afp)

Rovatok