Index Vakbarát Hírportál

Elszálltak az albérletárak az energia-veszélyhelyzet miatt

2022. augusztus 9., kedd 14:48

A rezsinövelés megtette a hatását az albérletpiacra is: a bérbeadók átlagosan 4,8 százalékkal emelték a bérleti díjat egy hónap alatt Budapesten.

Máris érzékelhető a rezsiköltségek emelkedésének hatása a budapesti albérletpiacon – állapítja meg a Rentingo.com lapunkhoz eljuttatott elemzése. Júliusban az új árszabás bejelentését követően folytatódott az elmúlt hónapok tendenciája, a folyamatosan emelkedő albérletárakkal a bérlők egyre kevésbé tudják tartani a lépést.

Júliusban az energia-veszélyhelyzet kihirdetése után látványosan nyílni kezdett az árolló a kínálati és a keresleti bérleti díjak között: 

a fővárosi bérbeadók tovább emelték áraikat, és átlagosan már 180 ezer forintot is elkérnek kiadó ingatlanjukért, ami az előző hónaphoz képest újabb 4,8 százalékos drágulás.

Nagy a kereslet a tanulók részéről

Ezzel egyidejűleg a felsőoktatásba kerülő tanulók lakáskeresése is felpörgette a keresletet a budapesti albérletpiacon, viszont a keresleti árak már nem tartottak lépést a kínálati árakkal.

Vagyis a bérlők már nem tudják, nem kívánják megfizetni a bérlők által elvárt összeget.

A bérlők átlagosan 166 ezer forintért kerestek júliusban fővárosi albérletet, ami a júniusi átlagárhoz képest negatív irányú korrekció (mínusz 0,3 százalék).

A külföldi diákok augusztusban és szeptemberben erősítik a keresleti oldalt, és ezáltal a bérlők által átlagosan fizetendő díjon még emelhetnek, de középtávon az árolló szélesebbre nyílását várják a szakértők.

A rezsiárak növekedésének további, rövid távon is érzékelhető hozadéka, hogy 

hat százalékra ugrott azoknak a lakástulajdonosoknak az aránya, akik bérbeadáskor háromhavi kauciót kérnek a bérlőtől, ezzel próbálva kivédeni az emelkedő rezsiből adódó kockázatokat.

A közösségi albérletkereső platform szerint július más szempontból is változást hozott a fővárosi bérlakások piacán, az új felsőoktatási tanév ugyanis egyértelműen átrajzolta a népszerűségi térképet.

A lakásbérlők immár 13,5 százaléka keresett a XI. kerületben albérletet, ezzel a dobogó második helyére taszítva a XIII. kerületet. A harmadik helyezett a IX. kerület, amely a XI. kerülethez hasonlóan ideális lakóhely az egyetemisták számára, ahonnan a nagy budapesti egyetemek általában könnyebben elérhetők.

Rovatok