Index Vakbarát Hírportál

Holoda Attila: Barátság vezeték nélkül bajban lesz a régiónk

2022. augusztus 9., kedd 15:00

Augusztus 4-e óta nem érkezik az orosz olaj Magyarországra. Ezzel kapcsolatban kérdeztük Holoda Attila energetikai szakértőt.

Ahogy arról beszámoltunk, kedden kiderült, hogy már augusztus 4-e óta nem érkezik olaj a Barátság vezetéken Magyarország, Csehország és Szlovákia felé. A hírt a vezeték orosz oldalát felügyelő cég szóvivője jelentette be kedden, öt nappal a leállás után.

Az orosz Transznyeft azzal indokolta a szállítás leállítását, hogy nem tudta kifizetni a tranzitdíjat a vezeték ukrán szakaszát birtokló UkrTransNafta nevű cégnek. Ez azért történt, mert az orosz bankokat is szankciók sújtják, így nem sikerült az utalás az oroszok állítása szerint. Az orosz vállalat azt ígéri, hogy folyamatosan keresi a megoldást.

Lapunk a kérdéssel kapcsolatosan megkereste Holoda Attila energetikai szakértőt, aki szerint ez nagyon érdekes helyzet, hiszen „az emberben felvetődik az a kérdés, hogy ugyanannál a banknál mi tudunk fizetni oroszoknak, az oroszok viszont nem”. Holoda Attila úgy fogalmazott az Indexnek, hogy 

enélkül a vezeték nélkül a régiónk hosszú távon bajban lesz. Az orosz olaj nélkül nagyon nehéz kivitelezni az ellátást. A magyar finomító jelenleg részlegesen karbantartás miatt áll. A most így kieső mennyiség tovább fokozza az ellátási problémákat.

A szakértő szerint a nyerskőolajból is van tartalékkészletünk, tehát feltehetően ebből is fel kell szabadítani készletet. Holoda Attila szerint az Adria kapacitása elvileg képes lenne arra, hogy ellássa a két finomítót (a pozsonyit és a százhalombattait), de felvetődik a kérdés, milyen típusú olajból történik ez. Rengeteg most a kérdőjel, de a legelső, hogy a Gazprombank miért nem tudja megoldani a kiesést.

(Borítókép: Omar Marques / Getty Images)

Rovatok