Index Vakbarát Hírportál

Kincsvadászatba kezdtek a milliárdosok

2022. augusztus 9., kedd 10:51

Hatalmas kincsvadászatot finanszíroznak a világ leggazdagabb emberei Grönland partjainál. A Föld legnagyobb szigete gyors ütemben kezdett el olvadni, ami lehetőséget teremt a befektetők és a vállalatok számára, hogy a zöldenergia átállását ásványi kincsnek új lelőhelyeinek feltárásával segítsék.

A csoporthoz tartozik többek között Jeff Bezos, Michael Bloomberg és Bill Gates, akik azt remélik, hogy a grönlandi Disko-sziget és a Nuussuaq-félsziget hegyeinek és völgyeinek felszíne alatt elegendő ásványi anyag van ahhoz, hogy több száz millió elektromos járművet működtessenek.

Olyan lelőhelyet keresünk, amely a világ első vagy második legjelentősebb nikkel- és kobaltlelőhelye lesz

– mondta Kurt House, a Kobold Metals vezérigazgatója a CNN-nek. Szerinte az Északi-sarkvidék eltűnő jege egyedülálló kettősségre világít rá: Grönland a klímaváltozás hatásainak nullpontja, de a válság megoldásához szükséges fémek beszerzésének nullpontjává is válhat.

A milliárdosok anyagilag támogatják a Kobold Metals ásványkincskutató céget és kaliforniai székhelyű startupot. Bezos, Bloomberg és Gates nem válaszolt a lap megkeresésére.

A Kobold a Bluejay Mininggal társult, hogy Grönlandon megtalálja azokat a ritka és nemesfémeket, amelyek szükségesek az elektromos járművek és a megújuló energia tárolására szolgáló hatalmas akkumulátorok építéséhez.

Jelenleg harminc geológus, geofizikus, szakács, pilóta és szerelő táborozik azon a helyszínen, ahol kutatnak.

Rovatok