Index Vakbarát Hírportál

A Mol fizet az ukránoknak, újraindult az olajszállítás Magyarországra

2022. augusztus 10., szerda 11:21

A Mol kifizette az oroszok helyett az ukránoknak a tranzitdíjat, ezért napokon belül újraindulhat az orosz kőolaj szállítása a Barátság vezeték déli ágán Magyarország felé – közölte a Mol. A Ria Novosztyi jelentése szerint pontban délután három órakor kezdik el újra az olajszállítást a vezetéken.

Szerdán délután újraindul a szállítás a Barátság kőolajvezetéken, a Mol és a szlovák Slovnaft finomító megállapodott az ukrán féllel a Barátságon keresztüli szállítások újraindításáról – jelentette Ria Novosztyi. Mint írják, orosz Transznyeft kőolajszállító

közép-európai idő szerint délután háromkor ismét elkezdi szállítani a kőolajat a vezetékrendszerbe,

Ukrajna ugyanis megerősítette, hogy megkapta a tranzitdíjat a területén áthaladó orosz kőolajért.

A Mol konszern igazgatósága az orosz TASZSZ hírügynökségnek megerősítette az olajszállítás újraindulásáról szóló híreket. Az olaj várhatóan csütörtök reggelre éri el a magyarországi és szlovák tárolókba.

Korábban a Mol egyeztetést folytatott az ukrán és az orosz féllel a Barátság vezeték újraindításáról, és átutalta az ukrajnai szakasz használatáért fizetendő tranzitdíjat – közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

A díjkötelezettség átvállalásával a Mol gyors megoldást nyújtott a problémára: az ukránok ígérete szerint néhány napon belül újraindulhat a kőolajszállítás, amely pár napja a banki oldalon felmerülő technikai akadályok miatt állt le

– olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint a gyors intézkedést az ellátási helyzet tette indokolttá: a Barátság kőolajvezeték déli szakaszán keresztül érkezik a kőolaj Magyarországra, Szlovákiába és Csehországba is, és bár a Molnak Magyarországon több hétre elegendő saját tartaléka van, regionális nagyvállalatként a környező országok ellátásbiztonságáért is felelősséget vállal.

A Mol közleményével szinte egy időben a magyar olajvállalat szlovák leánycége, a Slovnaft is közzétett egy közleményt, amely szerint a

Slovnaft már teljesítette a kifizetést az (ukrán tranzit) vállalat számlájára. Ennek alapján a Slovnaft arra számít, hogy az elkövetkező napokban újraindulnak az olajszállítások. Az orosz fél is egyetértett ezzel a megoldással.

A Portfolio emlékeztet: tegnap este a Mol operatív igazgatója már jelezte, hogy mára várnak egy visszajelzést az oroszoktól és az ukránoktól a javasolt pénzügyi megoldásról. Ez a visszajelzés a jelek szerint pozitív volt, és ezért a Mol és a Slovnaft is elindította az átutalást az ukrán vezetéküzemeltető számlájára.

Kedvezően reagált a piac a hírre

A bejelentést követően a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX emelkedni kezdett, csaknem 2 százalékos növekedést produkált. A vezető részvények közül a Mol 3, az OTP 2,4 százalékos erősödést produkált a bejelentést követő első órában. 

A kedvező hírre a forint árfolyama erősödéssel reagált a délelőtti hanyatlás után. Reggel az euró jegyzései 401 forint felett jártak, délben már 1 euróért 399 forintot kértek. 

(Borítókép: A Barátság II. kőolajvezeték fogadópontja a Mol Nyrt. százhalombattai Dunai Finomítójában 2022. május 24-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok