Index Vakbarát Hírportál

Ennyi volt: az aszály teljesen kivégezte a magyar málnatermést

2022. augusztus 11., csütörtök 12:45

Az idei aszály óriási károkat okozott a málnatermésnek, és 1-2 év múlva már lehet, hogy csak az importált (vagy a kiskertben termesztett) málnához juthatnak hozzá a magyar fogyasztók – áll az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentésében.

A magyar málnatermesztés annak ellenére nullázódott le mára, hogy az 1990-es években még a nemzetközi kereskedelembe, exportra is jutott bőven a magyar málnából. Az idei évben azonban az aszály, valamint egy néhány éve behurcolt rovar, a foltosszárnyú muslica súlyos károkat okozott.

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) szerint 2022 első öt hónapjában – az előző év azonos időszakához képest – a frissen termesztett málna beszállítása

13 százalékkal 155,7 tonnára csökkent, exportra pedig egyáltalán nem ment a friss gyümölcsből. 

Ami a fagyasztott málnát illeti, ott az import 23 százalékkal 621 tonnára nőtt, miközben az exportja 6 százalékkal 258 tonnára csökkent. Az AKI szerint a hazai málnakereslet csökken, és a termesztés visszaesik, és már-már a teljes megszűnés fenyegeti, mindeközben pedig az árak nőnek,

ugyanis egy kilogramm hazai málna 2000–3000 forint közötti áron kapható.

A Magyarországon termesztett gyümölcs helyett egyre inkább lengyel és spanyol málna kerül a magyar piacra. Európai szinten a szerbek a legnagyobb termelők – írta a Világgazdaság az AKI jelentése alapján.

Rovatok