Index Vakbarát Hírportál

Olyan drága lett az iskolakezdés, hogy inkább nem mennek nyaralni a családok

2022. augusztus 11., csütörtök 15:30

Sok iskoláskorú gyermeket nevelő család az utazásról, a nyaralásról mond le, valamint az élelmiszerköltségeket csökkenti, míg a legnagyobb terhet az új ruha és cipő beszerzése jelenti tanévkezdéskor.

Ahogy korábban az Indexmegírta, egy friss felmérés szerint tíz magyar családból nyolc számára nagy terhet jelent, hogy előteremtse az iskolakezdéssel kapcsolatos költségeket. Az elszabaduló infláció miatt gyermekenként átlagosan húsz-harmincezer forintba kerül az idei iskolakezdés, ám ebben még nincs benne az iskolatáska költsége, amely akár a duplájára is emelheti az említett összeget.

Most napvilágot látott egy másik, hasonló tematikájú kutatás, amelyet az Ökumenikus Segélyszervezet felkérésére végzett a Társadalomkutató Kft. Ebből kiderült, hogy bár az előző évekhez képest több iskoláskorú gyermeket nevelő család él jobb körülmények között a kormány családtámogatási intézkedéseinek köszönhetően, sok család számára így is nagy teher az iskolakezdés, miközben egy kisebb csoportjuk számára egyenesen vállalhatatlan kihíváshelyzetet teremt – derült ki a közleményből. 

A legtöbben az utazásra, nyaralásra szánt költséget fordítják az iskolakezdés finanszírozására, míg mások a közlekedésre és az élelmiszerre szánt összegből spórolnak,

hogy mindent meg tudjanak venni az iskolakezdéshez. A legnagyobb gondot az új ruhák és az új cipők beszerzése jelenti a felmérésben részt vevők számára.

Az előző évekhez képest megduplázódott azok száma, akik több mint ötvenezer forint kiadással számolnak, míg a megkérdezett családok negyede harminc–ötvenezer forint közötti beiskolázási költséggel tervez gyermekenként.

Nem véletlen, hogy ezek után idén is meghirdette Iskolakezdés együtt! segélyakcióját az Ökumenikus Segélyszervezet. A szeptember 1-jéig tartó pénzadománygyűjtéssel kétezer olyan hazai rászoruló gyermeket szeretnének támogatni, akiknek már az első becsengetés előtt rosszabbak lennének az esélyei társaiknál, mert családjuk nem tudja biztosítani számukra a szükséges iskolaszereket.

Rovatok