Index Vakbarát Hírportál

Fontos, zsebre menő részletet tisztázott az új rezsiszabályokban az MVM

2022. augusztus 11., csütörtök 10:08 | aznap frissítve

Az MVM Energetika Zártkörűen Működő Részvénytársaság (MVM) az Index kérdésére válaszolva pontosította, hogy a hétköznapi felhasználóknak meddig jár továbbra is a rezsicsökkentett kedvezményes áram- és gázár.

Az Index kérdésére válaszolva az MVM tisztázta, hogy „a kedvezményes áron el nem fogyasztott mennyiség nem vész el, az elszámolás az éves időszakban biztosítja (2022. 08. 01. – 2023. 07. 31. között) a kedvezményes sávmennyiségig az alacsonyabb árat”. Sőt az MVM azóta hivatalos oldalán is feltüntette a most idézett egyértelműsítő szöveget.

Mert miről is van szó?

A havi fogyasztási limitről érdemes tudni, hogy az 2022. augusztus 1-től bevezetett fogyasztási jelleggörbe alapú kedvezmény arra vonatkozik, hogy egy év alatt havi szinten arányosan mennyi energiát fogyaszt a magyar lakosság. Például az éves szinten 1728 köbméter, havi szinten 144 köbméter gázt alapul véve például az éves fogyasztás 1 százaléka esik augusztusra, 19 százaléka pedig januárra.

Ha csak az augusztusi 1 százalékot nézzük, akkor a havi fogyasztás 15,3 köbméter, és a szolgáltatók itt meg is húzták a vonalat. Ha tehát valaki augusztusban 15,3 köbméter fölött fogyaszt, akkor feljebb lép a fizetési kategóriában, és már kényszerűen a piaci árat fizeti. Vagyis nem arról van szó, hogy augusztusra is van egy 144 köbméteres kvótája a fogyasztónak, amit elhasználhat.

Mert zavar támadt az erőben

Az új rezsiszabályokról szóló rendeletek, valamint az MVM Next eddigi tájékoztatása alapján is úgy tűnt, hogy a nyári hónapokban ki nem használt kedvezményes energiamennyiség nem vész el, hanem felhalmozódik a 12 hónapban. Vagyis amit az egyik hónapban megspórolunk, azt felhasználhatjuk a következő hónapban. Vonatkozik mindez áramra és gázra egyaránt.

Az MVM hivatalos oldalán egy héttel ezelőtt még egy erről szóló példa is szerepelt:

ha valaki diktálás alapján kérte az elszámolását, nyáron nyaralás miatt nem fogyaszt energiát, és így a diktálás alapján kiállított számlájában nem jelenik meg a fogyasztás, akkor az erre az időszakra eső kedvezmény mértékét nem veszíti el, azt később ki tudja használni az éves időszakon belül.

Azonban a hét elejére zavar támadt az erőben, mert az említett magyarázó rész az MVM honlapján kikerült a lakosságnak szánt magyarázó szövegből a fel nem használt lakossági mennyiség továbbgörgethetőségéről. Vagyis könnyen elbizonytalanodhattak a fogyasztók, hogy például a nyári hónapokban ki nem használt kedvezményes havi mennyiség végül mégis elveszik.

Arról nem is beszélve, hogy ettől sokan a szívükhöz kaphattak, hogy ezek szerint mégiscsak többet fizethetnek a rezsiért. Most azonban, úgy tűnik, fellélegezhetnek, a ki nem használt havi energiamennyiség felhasználható a továbbiakban 2023 júliusának végéig. 

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)

Rovatok