Index Vakbarát Hírportál

Európai bank bonyolíthatja az orosz tranzitdíj-átutalásokat Ukrajnának

2022. augusztus 12., péntek 15:03

Európai bank bonyolíthatja tovább a tranzitdíj-átutalásokat a Barátság kőolajvezeték szállításai fejében, így elhárulhat az akadály a Magyarországra, Szlovákiába és a Cseh Köztársaságba irányuló orosz olajexport folytatása elől – írta meg az MTI.

A Magyarországra, Szlovákiába és a Cseh Köztársaságba a Barátság kőolajvezetéken érkező orosz olaj a tranzitdíjak Ukrajnának történő folyamatos fizetésével érkezik meg zökkenőmentesen az érintett országokba. Ezért fontos, hogy a további átutalásokat médiaértesülések szerint a holland ING Bank fogja végrehajtani. Az ING Bank sajnos nem kívánt ebben az ügyben nyilatkozni, így az értesülést ők még nem erősítették meg.

A Slovnaft szlovák olajipari vállalat tájékoztatása szerint az orosz olajszállítások Ukrajnát illető tranzitjának kifizetését mégiscsak egy európai bank fogja lebonyolítani.

A bank újra megvizsgálta a tranzitvállalatok között eredetileg zárolt átutalási megbízást, és végül elfogadta. Ez megerősíti, hogy a kialakított rendszer működőképes és hosszú távú megoldást jelenthet

– mondta Anton Molnar, a Slovnaft szóvivője.

A megoldással tartósan elhárulna az akadály a Szlovákiába, a Cseh Köztársaságba és Magyarországra irányuló orosz olajexport elől.

A Transznyeft orosz csővezeték-üzemeltető vállalat tájékoztatása szerint azért álltak le a szállítások a Barátság kőolajvezetéken, mert a nyugati szankciók miatt nem lehetett az orosz átutalást közvetlenül Ukrajnának teljesíteni.

Miután a magyar Mol és szlovákiai leányvállalata, a Slovnaft időközben saját maga teljesítette az átutalást, Magyarországra és Szlovákiába újból megindultak az olajszállítások. Az MTI bennfentes információi alapján a Csehországba történő szállítások szombattól indulhatnak újra.

Rovatok